(0)

Jerusalem & jag

E-book


"Rik, engagerande, drabbande - dess blandning av personligt och politiskt, av nÄgot mycket svenskt och nÄgot helt annat, gör den till en viktig lÀsning." - Expressen

"Goldman envisas med att vrida och vÀnda pÄ perspektiven 
 lÀrorikt och intellektuellt stimulerande." - Svenska Dagbladet

"Det Àr oemotstÄndligt. Jag faller pladask" - Helsingborgs dagblad

"Goldmans bok ger vÀrdefull bakgrundskunskap om dagens politiska konflikt. Kanske just för att den inte Àr anstrÀngt politisk, utan mer filosofisk och teologisk." - Dagen

"Anita Goldman perspektivrika bok Ă€r entusiasmerande. Hon Ă€r orĂ€dd 
 Hennes bok förtjĂ€nar all uppmĂ€rksamhet." - Nya Wermlands-Tidningen

"Lika fascinerande och bildande som rolig och berörande ... en bildningsresa" - Kyrkans Tidning

"En hyllning till sprÄket och berÀttelserna" - Nya Ludvika Tidning

"En elegant essÀ med det obehindrat vackra sprÄk som Àr Anita Goldmans. Hon Àr alltid ett oförstÀllt nöje att lÀsa." - Norrbottens-Kuriren

"Goldman kliver in i Jerusalem med en befriande lÀtthet. Hon tar lÀsarens blick och sinnen i hand" - Dagens Nyheter

Anita Goldman skriver i boken: "Jag gifte mig i Jerusalem, jag fick tvÄ barn hÀr, jag hade ett hus i Staden och en trÀdgÄrd, jag lÀrde mig hebreiska och i Jerusalem har jag skrivit ett flertal böcker. Men jag har aldrig skrivit om Jerusalem, för hur skriver man om vÀrldens mest omskrivna stad?"

Jerusalem Àr staden som sÀgs vara helig. Men hur kan en stad vara helig? Vem vÄgar stÀlla frÄgan? Och hur blir svaret? Jerusalem Àr den eviga fredens stad, men sÄ kluven mellan palestinier och israeler, mellan religiösa och sekulÀra. Jerusalem Àr de stora berÀttelsernas stad, men i denna bok fokuseras pÄ den enskilda mÀnniskans liv och vÀrdighet, mitt bland minnesmÀrken och myter.

I en förtÀtad blandning av sjÀlvbiografi och essÀ tecknar Anita Goldman ett annorlunda portrÀtt av Staden femtio Är efter sexdagarskriget. Jerusalem & Jag Àr en kÀrleksförklaring till hebreiskan, till dess poeter, profeter och författare, till dess kvinnliga röster.

Anita Goldman (född 1953) Àr en av vÄra frÀmsta författare och journalister, och har i mÄnga Är skildrat israeliskt samhÀllsliv och israelisk kultur, med betoning pÄ kvinnans stÀllning i ett mansdominerat samhÀlle, i böcker som VÄra bibliska mödrar (1988) och Stenarnas döttrar (1991). Hon hade stor framgÄng med Om jag sÄ mÄste resa till Los Alamos (2009), som i dokumentÀrromanens form berÀttar om den grupp forskare i New Mexico som hade till uppgift att skapa en atombomb under andra vÀrldskriget.

"Goldmans bok Àr rik, engagerande, drabbande - dess blandning av personligt och politiskt, av nÄgot mycket svenskt och nÄgot helt annat, gör den till en viktig lÀsning."

Ulf Olsson, Expressen

"Goldman envisas med att vrida och vÀnda pÄ perspektiven - de teologiska, de sprÄkliga, de poetiska och de politiska. Det Àr lÀrorikt och intellektuellt stimulerande."

Ulf Eriksson, Svenska Dagbladet

"Redan pÄ första sidan slÀngs jag rakt in i ett kroppsligt Jerusalem som vibrerar av paradoxal mÀnsklighet - friktion och sinnlighet, helgedomar och vardagsmöda i en trakt mellan öken och hav. Det Àr oemotstÄndligt. Jag faller pladask ... Anita Goldmans förbindelse med Jerusalem Àr en passion. Jag kan inte försvara mig mot en sÄdan hÀr stad, som inte lÄter mig vara skriver hon om platsen som varit hennes hem i en stor del av hennes liv, och jag som aldrig har satt min fot dÀr kÀnner som hon nÀr jag lÀser. Tack vare glöden hos en berÀttare med en lÄng, het och djup relation till Jerusalem kÀnns det nu som om ocksÄ jag har varit dÀr."

Maria KĂŒchen, Helsingborgs dagblad

"Anita Goldman trÀnger bakom schablonbilderna. Hennes bok har en ovanlig frÀschör."

Bo Gustavsson, Upsala Nya Tidning

"Det första som slÄr mig vid lÀsningen av Jerusalem & jag Àr sprÄkets skönhet och precision. Det andra den djupa kunskapen om judisk historia, judisk kultur, judiskt tÀnkande - och kÀrleken till det hebreiska sprÄket som ger författaren tillgÄng till allt det andra ... Anita Goldmans bok ger vÀrdefull bakgrundskunskap om dagens politiska konflikt. Kanske just för att den inte Àr anstrÀngt politisk, utan mer filosofisk och teologisk. Jerusalem & jag spÀnner över sÄ vida fÀlt, att det inte gÄr att tÀcka alla i en recension. Dock mÄste det sÀgas, att Goldman med skÀrpa synliggör kvinnans inte alldeles bekvÀma roll i den judiska kontexten. Men hÀr skÄdar hon ett mirakel inne i ett mirakel. Det handlar om tvÄ sammanvÀvda sprÄkliga hÀndelser; hebreiskans pÄnyttfödelse som modern tal- och skriftsprÄk, och den kvinnliga röstens alltmer betydande plats i denna kulturkrets. Om det kan ingen skriva som Anita Goldman. Det har hon bevisat Àn en gÄng."

Birger Thureson, Dagen

"Anita Goldman perspektivrika bok Àr entusiasmerande. Hon Àr orÀdd. Styrkan ligger i att hon inte bara rannsakar Jerusalem utan ocksÄ sig sjÀlv. Staden Àr en enda stor paradox som ger upphov till mÀngder av motstridiga kÀnslor. NÀr hon redovisar dem stÄr kÀrlek, hat, beundran och fördragsamhet i god proportion till varandra. Hennes bok förtjÀnar all uppmÀrksamhet."

Olav Wiström, Nya Wermlands-Tidningen

"UtifrÄn sett kan Ànnu en bok med viljan att sÀga nÄgot nytt om vÀrldens mest omskrivna stad tyckas som ett hopplöst projekt. Men Goldman vÀljer en vÀg som inte bara fungerar, utan ocksÄ fyller sidorna med överraskningar, liv och nya insikter ... Anita Goldman delar generöst med sig av sitt liv och sina stora kunskaper; hennes förmÄga att bÄde förklara, problematisera och gestalta gör lÀsningen lika fascinerande och bildande som rolig och berörande ... en bildningsresa som bidrar till förstÄelse av bakgrunden till den vÄldsamma konflikt som i dag sÄ tydligt prÀglar den stad vars namn betyder 'fredens stad'."

Magnus Sundell, Kyrkans Tidning

"Anita Goldman ger liv och djup Ät staden Jerusalem ... en fascinerande och lÀsvÀrd resa genom en stad fylld av stenar och drömmar ... en hyllning till sprÄket och berÀttelserna"

Margaretha Levin Blekastad, Nya Ludvika Tidning

"SpÀnnande och vÀlskrivet ... Allt om allt, en elegant essÀ med det obehindrat vackra sprÄk som Àr Anita Goldmans. Hon Àr alltid ett oförstÀllt nöje att lÀsa. Författare som hittar sina melodier lika oanstrÀngt som hon Àr den bÀsta guiden till förstÄelse av komplicerad företeelser, sÄdana som Jerusalem."

Jan-Olov Nyström, Norrbottens-Kuriren

"Jag lÀr mig mycket av denna bok, om judisk historia, om hur religionen efter templets förstörelse flyttade in i boken, i sprÄket, och judendomen blev skriftreligionen per se."

Joar Tiberg, Aftonbladet

"Anita Goldmans författarskap har sÄ lÀnge jag följt det undersökt den kvinnliga erfarenheten, den judiska erfarenheten, och sÄ sjÀlva skrivandet. HÀr smÀlter alla tre delarna samman till denna rika och djupt tÀnkvÀrda bok som Àr en blandning av memoar, essÀistik, och biografi över sjÀlva staden."

Susanne Sterner, Norrköpings tidningar

"Goldman kliver in i Jerusalem med en befriande lÀtthet. Hon tar lÀsarens blick och sinnen i hand och pÄ fem-sex inledande sidor skriver hon fram lukter, smaker och förnimmelser som kÀnns precis som den trÄnga bussresa Goldman företar. Efter att ha gÄtt igenom den passagen fÄr man sjÀlv ner hettan i bergsluften som författaren andas i lungorna ... Kanske stÄr sig en individs korta levnadsdecennier slÀtt mot en stad om vilken striderna rasat i millennier. Men om historien (för att Äter tala med Leibowitz) ges mening av varje mÀnniskas kamp, dÄ har Goldman inte bara förvaltat denna vÀl - hon har ocksÄ skapat en utsökt besvÀrjelse mot framtida Jerusalemsyndrom."

Hynek Pallas, Dagens Nyheter