(1)

Kirkolle

E-book


Koko Kustavi on lĂ€hdössĂ€ kohti juhannuskirkkoa. Mukana on riitapukareita, aviottomia lapsia, raihnaisia vanhuksia – kokonainen ihmisyyden kirjo. Matkaa tehdÀÀn kĂ€vellen ja veneellĂ€, ja samalla matkustetaan myös ihmisten sisimpÀÀn.

"Kirkolle" on Volter Kilven vahva romaani vuodelta 1937. Romaanin polveileva kieli on hengÀstyttÀvÀ taidonnÀyte, ja teos voittikin kirjallisuuden valtionpalkinnon vuonna 1938. "Kirkolle" on osa Kilven Saaristosarjaa, johon kuuluvat myös teokset "Alastalon salissa" ja "PitÀjÀn pienempiÀ".

"Kas, kas, siinÀ Miina jo hynttÀseekin tupakamarin akkunan ohitse kiiru kintuissa ja hoppu askelissa, ikÀÀnkuin olisi ihmisellÀ kirkkomatkallakin liekki liepeissÀ tai vÀhintÀin juostava totoille ennenkuin kahvikulta on toroilta kaikki tuhassa ja pannu sylkenyt sisÀltönsÀ tyhjiin!"

Kirjailija Volter Kilpi (1874–1939) tunnetaan erityisesti romaanistaan "Alastalon salissa" (1933), jota pidetÀÀn yhtenĂ€ parhaimmista suomalaista romaaneista. Kilven omaleimaisessa tyylissĂ€ lauseet saattavat olla jopa sivun mittaisia, ja hĂ€ntĂ€ onkin verrattu myös James Joyceen.