(0)

Komma bort

E-book


1960 landar 14-Ärige Lennart i Sverige för gott. Tiden som missionÀrsbarn i Kongo Àr slut och "hemma" blir Drott, ett hem för missionÀrsbarn som ligger pÄ Lidingö.

En fristÄende fortsÀttning till LÀngta hem som tillsammans med denna uppföljare Àr en fÀngslande sjÀlvbiografisk berÀttelse om att aldrig riktigt höra hemma nÄgonstans.

Komma bort Àr en direkt fortsÀttning pÄ den sjÀlvbiografiska boken LÀngta hem som kom ut 2003 och som handlade om Lennart Hagerfors barndom i Kongo dÀr hans förÀldrar var verksamma som missionÀrer.

Nu Àr det 60-tal, Lennart har just fyllt 14 och kommit hem till Sverige för gott. Liksom sina Àldre syskon placeras han pÄ Drott, Svenska missionsförbundets hem för missionÀrsbarn, som ligger pÄ Lidingö. Han börjar i svensk realskola. Det Àr dags att lÀmna barndomen och bli en riktig svensk tonÄring. MÄlet Àr att Àntligen bli precis som alla andra.

Han försöker anpassa sig sĂ„ gott han kan, Ă€ndrar sitt utseende, sitt sĂ€tt att tala och vara. Anstormningen av intryck blir sĂ„ stor att det nĂ€stan blir kortslutning. Överlevnadsstrategin blir att göra sig okĂ€nslig.

Att vara "drottare" pÄ överklassens Lidingö medför större svÄrigheter Àn den unge Lennart kunnat förutse.

Dessutom smyger sig puberteten pÄ, mer komplicerad Àn vÀntat.

Om livet i Kongo till stor del prÀglades av att alltid kÀnna sig och se ut som en frÀmmande, sÄ Àr det Ànnu svÄrare i hemlandet Sverige dÀr han stÀndigt kÀnner frÀmlingskap till bÄde mÀnniskor och vardag. Och Kongo, med barndomens magiska ting och heliga platser gÄr samtidigt förlorat. Det blir sex Är av darrig skolgÄng och anpassning.

Inte förrÀn efter vÀrnplikten och intrÀdet pÄ universitet öppnar sig vÀrlden. Det Àr ocksÄ dÄ han upptÀcker litteraturen och sin vilja att bli författare.