(3)

Kongen og urmageren

audiobook & e-book


Vi befinder os i København sidst i 1700-tallet. Den islandske urmager Jón Sivertsen arbejder pü at restaurere et enestüende to hundrede ür gammelt astronomisk urvÌrk, der stür og forfalder i et afsides hjørne af kongeslottet Christiansborg. En sen aften für han til sin store befippelse besøg af selveste monarken, Christian 7., der stadig officielt er konge, men som er blevet skubbet til side af sin egen søn, der opfatter ham som sindssyg og utilregnelig.

Kongen strejfer halvfuld og hvileløs rundt pü slottet om natten, og de sene nattemøder foran urvÌrket udvikler sig efterhünden til dybt fortrolige samtaler. Jón fortÌller kongen historien om sin far og fostermoder i Island, der begge blev uskyldigt dømt og brutalt henrettet for øjnene af den fortvivlede dreng. En dødsdom, der blev underskrevet af Frederik 5., kongens far.

"Kongen og urmageren" opruller en hjertegribende historie om den danske kongemagts brutale undertrykkelse af den islandske befolkning gennem nüdesløs og tilfÌldig magtudøvelse. Mødet mellem de to mÌnd, hvor den enes far har henrettet den andens, kommer til at forandre begges liv for altid.