(5)

Kuben

E-book


VINNARE AV BARNRADIONS BOKPRIS

Juryns motivering:

"Kuben Àr en bok som Àr svÄr att sluta lÀsa, i och med att det hela tiden hÀnder nÄgot i den. Det Àr en bok om frihet, diktatur, vÀnskap och familj. Boken innehÄller mycket starka kÀnslor som avundsjuka, oro och frustration. KÀnslorna beskrivs pÄ ett sÀtt som gör att det Àr lÀtt att kÀnna igen sig. Författaren mÄlar fram miljö och hÀndelse vÀldigt bra. Den hÀr boken Àr verkligen vÀrd att lÀsa!" Vinnare av Barnradions bokpris 2023, Juryns motivering

Det Àr slÀpande sommarvarmt nÀr lastbilen rullar över gruset pÄ gÄrdsplanen. Visst kommer det en del transporter som hÀmtar möbler som Johns förÀldrar bygger, men den hÀr gÄngen ska inget bord eller skÄp forslas i vÀg. Det som lastas av Àr nÄgot som bÀst kan beskrivas som en husvagn, fast ÀndÄ inte. En kub. Och ur Kuben kliver han, pojken. Marjo.

Vem Àr han? Varför har han kommit till gÄrden? Och vad Àr det mamma och pappa inte berÀttar? John fattar ju att det Àr nÄgot, deras viskande bakom stÀngd dörr. Samtidigt hörs statsapparatens drönare hovra ovanför trÀdtopparna. Mamma sÀger att hon mÄste ge sig av men hon kan inte sÀga vart, eller hur lÀnge. Och pÄ en gevÀrskula har nÄgon ristat Oss fÄr ni aldrig.

Snart börjar John lÀgga ett pussel. Bit för bit anar han att hans familj inte Àr nÄgon vanlig familj. GÄrden, skogen, bergen - den yttersta vildmarken som han Àlskar - Àr hotad.

Och det vÀrsta av allt: John vet inte lÀngre vem han kan lita. PÄ Marjo? Kanske.

Det han vet Ă€r att tvillingpresidenterna som styr i söder vill ha mer landyta. Det han vet Ă€r att man har avlĂ€ggare överallt. Det han börjar förstĂ„ Ă€r att de som vĂ„gar ansluta sig till motstĂ„ndsrörelsen lever mycket farligt


Nils Lundkvists framtidsskildring "Den yttersta vildmarkens historia: Kuben" Àr den första delen om John som dras in i en livsfarlig kamp mot förtryck. Och för mÀnniskorna och marken i norr. Det Àr krypande spÀnningslÀsning som suger tag!