(12)

Kvinnomisshandel - den "tysta epidemin"

audiobook


Mord Àr sÄ klart ett av det civiliserade samhÀllets allvarligaste brott. Ibland fÄr man intrycket att mord och mordutredningar Àr nÄgon slags créme de la créme bland brotten och att mordkommissionen Àr alla unga utredares karriÀrmÄl.

Att jaga rÀtt pÄ seriemördare och sÀtta stopp för deras avskyvÀrda gÀrningar Àr synnerligen vÀllovligt och angelÀget. I en polisvÀrld som alltmer fokuserar pÄ att förebygga brott finns det ett omrÄde dÀr det verkligen finns möjligheter att förebygga mord, men som sÀllan uppmÀrksammas med dramatiska löpsedelsrubriker. Det gÀller kvinnor som misshandlas till döds av sina manliga partners.

Denna artikel diskuterar just detta: vÄld mot kvinnor och möjligheten att spara liv genom att förebygga mord. Texten behandlar ocksÄ en ny typ av vÄld mot kvinnor -- slavhandel för tvÄngsvis prostitution.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.