(0)

Landpostbudene : Hverdagens gode budbringere

E-book


Danmark har haft postvÊsen siden 1624, men fik fÞrst i 1860 landpostordning i begrÊnset omfang. Stationsforstanderen i Holte kÊmpede for fuld omdeling i sit landdistrikt, og efterhÄnden blev der oprettet landpostruter over hele landet.

De fÞrste landpostbude travede af sted i alskens vejr. Derefter blev cyklerne langsomt udbredt, og fra 1960 kom bilerne i brug. Strabadserne kunne opvejes af naturoplevelser, skiftende Ärstider, menneskelige oplevelser omkring kaffen og hÄndsrÊkninger til folk. Landpostbudene er ogsÄ populÊre i dag. De har mindre tid til kaffen, men har til hver en tid bragt opmuntring. En bÄde diskret og medlevende folketype har skabt et stykke danmarkshistorie

Denne bogs forfatter og bidragydere fortÊller personlige minder og nedskrevne overleverede historier. Enkelte beretninger fortÊlles af personerne selv. Bogen bringer en postmesters historie og slutter med et landpostbuds beretning om hverdagen nu sammenlignet med fÞr. Post & Tele Museum i KÞbenhavn har bistÄet med historier og billeder fra hele landet.

Uddrag af bogen:

”SĂžen var bundfrossen, blev der sagt, sĂ„ der kunne intet ske ved at vove sig ud pĂ„ isen. Men allerbedst som jeg trak cyklen, forsvandt isen under mig. En kilde, blev der sagt bagefter. Men nu stod jeg her i vand til navlen, og mĂ„tte selv bjerge mig i land i mine tykke, vĂ„de vadmelsbukser. I aftĂŠgtshuset hos Bertha blev mine vĂ„de bukser skiftet ud med det, hun havde ved hĂ„nden. Jeg kunne ikke cykle rundt i de vĂ„de bukser, der indeholdt to liter vand, sagde Bertha, sĂ„ ville jeg pĂ„drage mig en lungebetĂŠndelse eller det der var vĂŠrre, sagde hun. SĂ„ jeg mĂ„tte ifĂžre mig en af hendes sorte kjoler, der nĂ„ede helt ned til anklerne. Det var ikke let at cykle i den kjole.”

Om forfatteren:

Arne Ipsen er fÞdt pÄ Bornholm, blev uddannet som journalist og arbejdede i Ärtier ved ugeavisen Det GrÞnne OmrÄde i det historisk spÊndende Lyngby-TaarbÊk. Han er forfatter og medforfatter til en lang rÊkke topografisk-folkloristiske bÞger om lokaliteter pÄ Bornholm, i KÞbenhavns nordlige omegn og pÄ Christianshavn.