(70)

Lobbyisten

audiobook & e-book


Det Àr tre veckor före valet. Partiallianserna och deras lobbyister utnyttjar media för att till fullo smutskasta varandra. NÀr dessutom rÀttshaveristerna i "RÀttvisa för Sverige" tar till vÄld Àr kaoset ett faktum.

Den unga socialdemokratiska justitieministern Catarina hamnar i ett svÄrt dilemma nÀr justitieutskottets medlemmar tas som gisslan i riksdagen. Det Àr ett gÀng rÀttshaverister, "RÀttvisa för Sverige", som krÀver att 12 fÄngar omedelbart ska slÀppas, annars kommer gisslan att skjutas. Catarina mÄste ta ett snabbt beslut, och det mÄste vara det rÀtta. Det Àr bara nÄgra veckor före valet och mycket stÄr pÄ spel.

Mer tur Àn skicklighet rÀddar Catarina ur dilemmat. Hon fÄr en gigantisk medial framgÄng som gör att högeralliansens Sifosiffror skjuter i höjden. Genast mÄste de röd-gröna hitta ett smart motdrag. Till sin hjÀlp har de lobbyisterna i hemliga "Valallians 2.0" som inte drar sig för att ta till okonventionella metoder. Minst sagt.

Kidnapparna hÀktas, men ingen av dem yppar nÄgonting om deras fortsatta planer. För det finns en plan. De tÀnker inte ge sig. Den hÀr gÄngen ska de ansvariga fÄ sitt straff. Den ena efter den andra.

Susanne, som vi kÀnner igen frÄn de tidigare böckerna, Àr ansvarig för polisutredningen. Och Mattias företrÀder en av de hÀktade kidnapparna. De bÄda kan inte utbyta information om det som rör jobbet, men de trÀffas ofta. De har en het men hemlig kÀrleksrelation, och Susanne gÄr och vÀntar pÄ att Mattias Àntligen ska bestÀmma sig för skilsmÀssa. Han och Lotta gÄr i familjerÄdgivning, men Àktenskapet har nu helt gÄtt i stÄ.

Gerd, som Àr ordförande i justitieutskottet, Àr skakad efter kidnappningen och börjar bli rejÀlt trött pÄ politiken, media och det cyniska spelet för att nÄ partiframgÄngar. Av en hÀndelse har hon uppmÀrksammat en motsÀgelsefull uppgift frÄn justitieministerns statssekreterare. Sitter hon inne med information som kan vara avgörande för att lösa den alltmer vÄldsamma situationen? Och vem ska hon ge den till?

I den tredje och avslutande delen av Thomas Bodströms deckare trappas tempot upp och det politiska spelet Àr mer cyniskt och vÄldsamt Àn nÄgonsin. En spÀnnande satir om hur lÄngt man kan gÄ för att vara trogen sitt parti, eller sin övertygelse.