(0)

MANIAC

E-book


John von Neumann var ett matematiskt underbarn, vars begÄvning bÄde hÀnförde och skrÀmde omgivningen. Den ungerskfödde vetenskapsmannen förÀndrade varje fÀlt han kom i kontakt med: han skapade spelteorin och de allra första datorerna och blev en pionjÀr för artificiell intelligens och hela den digitala revolutionen. Och som sÄ mÄnga av det förra seklets vetenskapliga genier kom han alltför nÀra den totala förintelsen.

BerÀttelsen om von Neumann bildar mittstycke i en triptyk om 1900-talets drömmar och mardrömmar som inleds med att Albert Einsteins vÀn Paul Ehrenfest gÄr in i vansinnet efter att ha sett fysiken vÀndas till ett hot mot hela mÀnskligheten och avslutas med 2016 Ärs magnifika tvekamp mellan go-spelaren Lee Sedol och AI-programmet AlphaGo. I ingenmanslandet mellan fakta och fiktion lÄter Benjamín Labatut hela det mÀnskliga dramat spelas upp. PÄ galenskapens grÀns Àr allt möjligt och allt kan gÄ om intet.

Med En fruktansvÀrd grönska (2021) vann den chilenske författaren Benjamín Labatut vÀrldsrykte. Romanen nominerades bland annat till The International Booker Prize i UK och National Book Award i USA. Hans nya bok, MANIAC, har fÄtt namn efter en superdator som John von Neumann utvecklade pÄ 1950-talet -- Mathematical Analyzer, Numerical Integrator and Automatic Computer. Romanen Àr under utgivning i ett stort antal lÀnder.

"Kring dessa tre fascinerande mÀnniskoöden vÀver Labatut med sin glasklara, precisa precisa en större berÀttelse om forskningsiver, etik och moral. Han tar med lÀsaren pÄ en lika fascinerande som skrÀmmande fÀrd in i forskningen vÀrld, en fÀrd som vÀcker mÄnga frÄgor." Yukiko Duke, Vi LÀser.