(3)

Mein lieber Reichskanzler! : Sveriges kontakter med Hitlers rikskansli

E-book


Mein Lieber Reichskanzler! SĂ„ börjar det brev som Gustaf V hösten 1941 i hemlighet sĂ€nde till Adolf Hitler för att gratulera FĂŒhrern till framgĂ„ngarna pĂ„ östfronten. Han skrev ned det för hand pĂ„ Drottningholms slott den 28 oktober 1941.

I ”Mein Lieber Reichskanzler” berĂ€ttar Expressens förre chefredaktör Staffan Thorsell om kontakterna mellan Sverige och Hitlers Rikskansli. Han berĂ€ttar om bröllopet mellan Gustaf Adolf, arvinge till Sveriges tron, och Sibylla, dotter till hertigen av Sachsen, Koburg och Gotha. SA-mĂ€n i bruna uniformer kantade bröllopskortegens vĂ€g och Hitler gratulerade brudens far, som var morfar till vĂ„r nuvarande kung, och som en gĂ„ng i tiden banade vĂ€g för Hitler till Rikskansliet i Berlin. Staffan Thorsell skriver om svenska biskopar, akademiledamöter, officerare och direktörer som slog sig ned i soffan hos Hitler och om Sveriges förhĂ„llande till det Tredje riket. Nya dokument berĂ€ttar om den svenske Ă€rkebiskopen Erling Eidem, som i oktober 1942 via en tysk prĂ€st och en SS-man, fick veta precis hur det gick till nĂ€r judar frĂ„n hela Europa gasades ihjĂ€l i de förintelselĂ€ger som Hitler byggt upp i Polen. De hoppades att den svenske biskopen skulle slĂ„ larm och berĂ€tta för vĂ€rlden vad som pĂ„gick. Han valde att tiga.

”Mein Lieber Reichskanzler!” Ă€r resultatet av en djupdykning i svenska, tyska och amerikanska arkiv och bibliotek. Boken Ă€r ett viktigt nutidshistoriskt dokument som ger en uppseendevĂ€ckande bild av kontakterna mellan Sverige och Tyskland. En bild som mĂ„nga idag inte kĂ€nner till och som andra gĂ€rna vill blunda för.