(10)

Missne och Robin

audiobook & e-book


Torun har Äkt med sina förÀldrar till torpet, som de brukar göra pÄ sommaren. Men i Är har hon ingen kompis att leka med. Fast det gör inget, hon skulle ÀndÄ valt att vara ensam. Torun Àr tolv och har tröttnat pÄ allt barnsligt. Det Àr hög tid att förvandlas, kÀnner hon. En kvÀll byter hon namn och smyger sig ut i skogen som omger det gamla soldattorpet.

I skogen möter hon vilseförare, andar och hungrare. Kanske ocksÄ vÀnner. Den androgyne Missne till exempel, som hon snabbt fÀster sig vid. Tillsammans med Missne ger hon sig djupt in i skogen, för att vÀcka nÄgon som sovit mycket lÀnge. Ett Àventyr dÀr Torun mÄste uppamma bÄde mod och list; och Missne Àr inte heller en riskfri kompanjon.

Inger Edelfeldts magiska roman Missne & Robin – illustrerad med författarens stĂ€mningsfulla originalteckningar – utkom 1980 och har med tiden blivit en svensk ungdomsboksklassiker.

INGER EDELFELDT, född i Stockholm 1956, Àr författare och illustratör. Hon debuterade som författare med romanen Duktig pojke [1977], som rÀknas till de allra första svenska »komma ut«-böckerna. Sedan dess har hon gett ut nÀrmare fyrtio böcker. Som illustratör har hon medverkat i ytterligare ett tjugotal; mest kÀnda Àr hennes illustrationer till J. R. R. Tolkien-böckerna. Inger Edelfeldt har tilldelats en rad priser, till exempel Deutscher Jugendliteraturpreis [1987], Svenska Dagbladets litteraturpris [1991] och Ivar Lo Johanssons personliga pris [1997].


Narrator: Kristina Leon
Duration: