En höstkvÀll 1993 stÄr Hedwig Johansson i fönstret och hör skinnhuvudena skandera nerför gatan: Sieg Heil! Sieg Heil! à terigen hör hon de röster som för mer Àn femtio Är sedan skrek detsamma, men dÄ pÄ en gata i Mainz i Tyskland. Hedwig förstÄr att nu Àr tidpunkten inne att berÀtta den historia hon sÄ lÀnge burit pÄ, nu nÀr det finns röster som dagligen pÄminner henne om den tragedi hon bevittnade pÄ sÄ nÀra hÄll.
Vibeke Olssons roman "Molnfri bombnatt" fick ett stort genomslag hos lÀsare och kritiker nÀr den utkom första gÄngen 1995. Det Àr en drabbande skildring av tiden kring och under andra vÀrldskriget i Tyskland, en berÀttelse om kÀrleken mellan Hedwig och SS-mannen Wilhelm Schurbiegel, om att byta medborgarskap och plötsligt vara frÀmling. Det Àr ocksÄ en berÀttelse om ett Sverige dÄ och nu, en historia som aldrig fÄr upphöra att engagera.
Vibeke Olsson, född 1958, debuterade redan som sjuttonÄring med ungdomsböckerna "Ulrike och kriget" (1975) och "Ulrike och freden" (1976). "Molnfri bombnatt" belönades med Lars Widding-priset. Hon har skrivit över tjugo böcker.