(1)

Naamioleikki

E-book


Tiivistunnelmaista jÀnnitystÀ 1940-luvun Turussa

Toimittaja Unto Helaranta palaa sotavuosien jÀlkeen Aunuksesta Lapin kautta kotiin Aurajoen rannoille. Aunuksessa hÀn on kÀynyt radiosotaa vihollisen propagandaa vastaan yhdessÀ inkerilÀisen Anjuskan kanssa. Kohtalokasta salaisuutta kantava Anjuska joutuu Valpon tÀhtÀimeen, mutta hengenvaarassa ovat myös kaikki tÀhdeksi pyrkivÀt nuoret turuttaret. Ruumiita alkaa ilmestyÀ, ja rikospoliisi on neuvoton.

Mukana on historiasta tuttuja todellisia henkilöitÀ Tauno Paloa myöten, ja aitoja tapahtumia: pitkien saksien yönÀ setelirahan arvo puolittuu. Poliittista jÀnnitystÀ vÀritetÀÀn kiehtovalla ja asiantuntevalla kulttuurikuvauksella. Tummanpuhuvien tapahtumien taustalla hehkuu ajankuvana 40-luvun noir-elokuva ja kaikuu kaihoisa iskelmÀ.

Romaani on osittaista jatkoa teokselle Houkutuslintu.

Tapani Maskula (s. 1941) on suomalainen elokuvakriitikko ja kirjailija. HÀn toimi elokuvakriitikkona yli 50 vuoden ajan, ja kritiikkejÀ julkaistiin lukuisissa lehdissÀ, ennen kaikkea Turun Sanomissa. Maskula on kirjoittanut kolme dekkaria, ja lisÀksi hÀnen kootut kritiikkinsÀ on julkaistu kirjana.