(1)

Polyfem förvandlad : roman

E-book


I romanen "Polyfem förvandlad" frÄn 1964 svarar Willy Kyrklunds stil pÄ ett utsökt sÀtt mot formens frihet: lÀtt och pÄ samma gÄng full av auktoritet, ironisk och genomskinligt klar.Ur Per WÀstbergs tal vid utdelandet av Pilotpriset :

”Hos Willy Kyrklund rĂ„der motsatsernas spel : tvĂ„ng och frihet, nödvĂ€ndighet och slump. Vilket liv vill vi leva och varför Ă€r det inte möjligt ? Kyrklund Ă€r en renodlat existentiell författare. Mottot över hans diktning kunde vara den första meningen i MĂ€staren Ma : ‘Jag söker den frĂ„ga pĂ„ vilken mĂ€nniskolivet Ă€r ett svar.’

Ingen har brukat fÀrre ord för att uttrycka sÄ mycket som Àr svÄrhanterligt, hjÀrtslitande ; ingen har haft sÄ vackra och precisa ord för det som Àr tungt att bÀra. I den massmediala pratsamhetens epok skriver Kyrklund texter dÀr var stavelse lever.

Med den lÀttaste pennrörelse öppnar han dörren till myterna, historien, filosofin och vardagen. Och genom att högt och lÄgt flödar samman klarar hans sagor denna mÀrkvÀrdiga balansgÄng mellan lyrism och komik, parodi och patos.

Hans eget författarjag Ă€r dĂ€rför svĂ„rt att urskilja dĂ€r det flyr frĂ„n tuva till tuva i en mörknande gryning. Han bjuder oss palimpsester – text under text under text, bokstĂ€ver framskrapade med nageln, avbrutna stavelser, en tegelbit med inbrĂ€nt sigill. Han Ă€r lĂ€rd bortom allt förstĂ„nd men sĂ„ kortfattad att han aldrig tröttar oss med en redovisning. Hans historier tycks uppgrĂ€vda ur mĂ€nsklighetens vĂ€ldiga arkiv, med noter och kommentarer. Men de Ă€r av ett hemligt ursprung som inte gĂ„r att efterforska.”