(4)

Prostmamselln

E-book


Den blyga och osjÀlvstÀndiga prostmamselln Lisen ser Olof, den stolte hÀlsingebonden första gÄngen en söndag i kyrkan, nÀr hennes far, prosten Arlander, predikar. Hon blir förÀlskad, men hennes far, socknens mÀktigaste man, Àr van att befalla och att bli Ätlydd.

Prostmamselln Àr en berÀttelse om ung kÀrlek som trotsar omgivningens fördomar och till slut övervinner alla hinder, men ocksÄ en slÀkt- och bygdekrönika frÄn 1830-talets HÀlsingland. Ett svunnet Sverige av grÄ fattigdom, sinnlig glÀdje, dans och spelmansmusik samt sagor om vittror och skogsrÄr.

Margit Söderholm (1905-1986) var en svensk författare som debuterade 1940 med Skolflicksbekymmer. Genombrottet kom med Driver dagg, faller regn 1943 med vilken hon vann en romanpristÀvling anordnad av Hemmets Journal, bokförlaget Wahlström & Widstrand och Svensk Filmindustri. Romanen filmatiserades 1946. Mest kÀnd Àr hon för Hellesta-sviten, en serie romaner om den fiktiva familjen Anckarberg i en adlig sörmlÀndsk herrgÄrdsmiljö under 1800-talet, med nedslag i Stockholms societetsliv, som har lÀsts och Àlskats av generationer.

Den hĂ€r boken ingĂ„r i ”5000-projektet”, en satsning pĂ„ att digitalisera fem tusen titlar ur Bonnierförlagens arkiv. LĂ€s gĂ€rna mer om projektet pĂ„ bonnierforlagen.se/var-verksamhet/bonnierforlagens-digitala-utgivning/.