(576)

Renegater

audiobook & e-book


1980 kunde man överallt, pÄ bussar, tÄg och i parker, se en roman med ljusgult omslag dominerat av en stor slips. Gentlemen stod det mitt i det gula. Den hade mötts av entusiastiska recensioner, och betraktades allmÀnt som en framgÄng. Men det var nog inte mÄnga som förstod att det hÀr var en roman som skulle bli, och fortfarande Àr, en generationsmarkör, sÀllsynt levande för mÄnga lÀsare Àn i dag. En roman som fick mÄnga unga lÀsare att fascineras av romanens huvudperson Henry Morgan, mannen av vÀrld med sin Àrvda jÀttelÀgenhet pÄ Hornsgatan i Stockholm, dÀr natten Àr en stÀndig möjlighet. En i grunden mörk historia om vapenaffÀrer, mord och kidnappning, som hyllades för sin smittande berÀttarglÀdje.

Gentlemen fick en ovĂ€ntad och bejublad fortsĂ€ttning med Gangsters 2005, dĂ€r Henry Morgans mĂ€rkliga försvinnande i Gentlemen fĂ„r sin förklaring. Och nu Ă€r det dags för final, med Renegater, Klas Östergrens hittills mĂ€ktigaste roman, kulmen pĂ„ en av vĂ„r tids verkligt framstĂ„ende romansviter. BerĂ€ttaren, kĂ€nd frĂ„n de tidigare delarna, spejar ut över Ă„krarna frĂ„n sin gĂ„rd i södra Sverige. Det Ă€r vĂ„ren 2018. En hĂ€ndelserik tid . PĂ„ mycket lĂ„ngt avstĂ„nd ser han en gestalt som verkar pĂ„ nĂ„got sĂ€tt bekant. Mycket riktigt. Det Ă€r Henry Morgan. Han Ă€r pĂ„ pilgrimsvandring genom Europa, frĂ„n Wien och pĂ„ vĂ€g upp till Lappland för att fĂ„ trĂ€ffa sin son. Och hans ankomst fĂ„r naturligtvis konsekvenser.

Klas Östergren debuterade 1975 med romanen Attila, och har sedan dess givit ut tjugotalet romaner och samlingar med noveller och artiklar. Han har dessutom varit verksam som översĂ€ttare av bĂ„de prosa och dramatik, framför allt av Henrik Ibsens samtidsdramer - som samlats i tvĂ„ volymer - samt författare till film- och tv-manus, bland dem Gustav III:s Ă€ktenskap, Offer och gĂ€rningsmĂ€n och Soldater i mĂ„nsken, de tvĂ„ senare i regi av Tomas Alfredson.


Narrator: Klas Östergren
Duration: