(0)

Resa in i tomheten

E-book


HUR KUNDE DEN SKE övergÄngen frÄn fredliga demonstrationer till vÀpnad konflikt? Varför förvandlas sansade mÀnniskor till radikalaislamister? Vilka Àr de frÀmmande krigare som sÄ snabbt har blivit sÄ mÀktiga?

Samar Yazbek tvingades lÀmna Syrien 2011 men har Äkt tillbaka i hemlighet flera gÄnger. I Resa in i tomheten fÄr vi följa henne pÄ tre resor under 2012 och 2013. Konfronterad med civilbefolkningens ofattbara lidande och förstörelsen av ett tidigare sÄ rikt land hjÀlper hon till pÄ mÄnga sÀtt: hon stödjer Äteruppbyggnad av skolor och de modiga kvinnor som bakom scenen smugglar medicin, koordinerar aktioner, filmar operationer, sammanstÀller vittnesmÄl och som medan bomberna faller följer sina barn till skolan.

Samar Yazbek trÀffar och portrÀtterar ocksÄ de stridande frÄn Fria Syriska Armén, ledarna för al-Nusrafronten och andra. Med sitt inifrÄnperspektiv diskuterar hon revolutionens förvanskning och IS ökande makt.

Resa in i tomheten har alla de ingredienser som en stark berÀttelse ska innehÄlla och Àven om den bygger pÄ fakta och Samar Yazbeks egna upplevelser sÄ anvÀnder hon romanförfattarens tillvÀgagÄngssÀtt för att skapa en historia som inte lÀmnar nÄgon oberörd. Resa in i tomheten nÄr dÀrför bortom de vanliga krigsreportagen.