(51)

Salaista sotaa: Mannerheimin demari Kalle Lehmus

audiobook & e-book


Salaisen sodan paljastuneita toimia ovat olleet asekÀtkentÀ, kaukopartiomiesten jatkunut toiminta ja yhteydenpito lÀnsitiedustelun kanssa. Kuitenkin nÀmÀ toimet on leimattu yksittÀisten henkilöiden yksittÀisiksi teoiksi. TÀmÀ teos paljastaa jÀrjestÀytyneen varautumisen Neuvostoliiton uhkaa vastaan, jota johtivat ylin valtiojohto ja kenraalikunta.

Salaista sotaa kertoo eversti Kalle Lehmuksen vertaistaan hakevasta urasta. VÀinö Tannerin lÀhipiiriin kuulunut nuori sosiaalidemokraatti oli johtavia hahmoja vÀlirauhan aikaisessa kommunisminvastaisessa toiminnassa. Lehmus toimi vÀlikappaleena Mannerheimin ja etenkin työvÀen edustajien vÀlillÀ. Samalla Lehmuksen vastuulle tuli organisoida Puolustusvoimien tiedotustoiminta uudelleen ja hakea mallia Saksan armeijan propagandatoiminnasta.

Sotien jÀlkeen Lehmus johti PÀÀesikunnan tiedotusosastoa. Ura jatkui nousukiidossa aina puolustusministeriön kansliapÀÀlliköksi ja puolustusministeriksi asti, kunnes kesÀllÀ 1958 presidentti Kekkonen vapautti yllÀttÀen Lehmuksen kansliapÀÀllikön virasta.

TiedotusvÀlineet uutisoivat kymmenien miljoonien pimeistÀ varoista Lehmuksen tileillÀ, hÀmÀristÀ asekaupoista ja epÀselvÀstÀ roolista vieraiden valtioiden tiedustelupalveluiden alaisuudessa. OikeudenkÀynnit jatkuivat eri oikeusasteissa lÀhes kymmenen vuotta, mutta mitÀÀn virallista tietoa Lehmuksen vapauttamisen syistÀ ei julkisuuteen annettu. Kaikkien oikeusasteiden pöytÀkirjat salattiin.

Kalle Lehmus: ”Minulla on ennen nyt kysymyksessĂ€ olevia varoja ollut jatkuvasti hallussani salaisen tiedustelutoiminnan rahoittamiseen saatuja yksityisiĂ€ rahavaroja.”

Jussi Lehmus on yrittÀjÀ ja historian harrastaja, joka ryhtyi selvittÀmÀÀn isoisoisÀnsÀ vaiettua kohtaloa, josta ei suvussa kukaan tiennyt tai halunnut puhua. Uteliaisuudesta alkanut tutkimus johti aina Korkeimman oikeuden kÀsittelyyn asti ja tietojen arkaluontoisuuteen otti kantaa niin Ulkoministeriö kuin Suojelupoliisikin.

Tietokirjallisuuden Warelius-palkinnon saanut filosofian tohtori Lasse Lehtinen on toimittaja, poliitikko, diplomaatti ja kirjailija. HÀn on kirjoittanut elÀmÀkertoja, historiateoksia ja romaaneja sekÀ työskennellyt radiolle ja televisiolle. Tietokirjailijana Lehtinen osaa kansantajuistaa asiansa.


Narrator: Jari Nissinen
Duration: