(4)

Som alla andra

E-book


Eva Odrischinsky vĂ€xte upp i ett medelklasshem i Helsingfors. Att familjen var judisk var lika sjĂ€lvklart som att hennes pappa talade finska och mamman svenska, och att gojim – icke-judar – inte var att lita pĂ„. Men vĂ€nkretsen bestod lika fullt av icke-judar frĂ„n hennes finlandssvenska skola. Pappans tal om en knivskarp skillnad mellan judarna och de andra – som varken kan eller vill förstĂ„ – fick Eva att tona ner sitt judiska jag. PĂ„ liknande sĂ€tt teg hon hemma om sina eskapader i kretsar som till och med var direkt judefientliga.

I de hĂ€r memoarerna bryts tystnaden. Eva Odrischinsky lĂ„ter högst privata upplevelser komma till tals och dokumenterar en livskĂ€nsla hos en liten minoritet, den judiska, som i hennes fall Ă€r en minoritet inom en annan minoritet, den finlandssvenska. Den tid minnena vittnar om Ă€r en annan Ă€n idag, men som all judisk historia – oberoende av var den utspelar sig – belyser den utmaningen i att hĂ„lla fast vid sin egenart och samtidigt vilja vara "som alla andra". Hur finna sig tillrĂ€tta i det obekvĂ€ma grĂ€nslandet mellan utanförskap och integration?

Eva Odrischinsky Àr född 1953 i Helsingfors, numera bosatt i Jerusalem. 2011 gav hon tillsammans med Mikaela Hasån och Mats Gezelius ut boken Jerusalem: En bok som hjÀlper dig att gÄ vilse.