Följ med ut i vÄrt svenska kulturlandskap, till platser dÀr natur blivit till kultur - och kultur till natur.
Detta Àr ingen traditionell guidebok som tar dig frÄn en punkt till en annan. IstÀllet Àr det en vÀvnad av berÀttelser och bilder som löper lÀngs med gÀrden och fÀdrifter, mellan gods och gÄrdar, mÀnniskor och möten, innovationer och förÀndring - över tid och rum.
I arton essÀer speglas landskapets förÀndring sÄvÀl som mÀnniskans plats i tillvaron. Ett nÀtverk av korsande stigar mellan kultur och historia, dÀr vandrarens rytm binds samman med det förflutna och nutid - tillhörighet med identitet.
VÄrt svenska naturlandskap Àr med sin rika natur och miljö i lika hög grad ett kulturlandskap - hÀvdat av generationer över tid. DÀr slagen frÄn det övergivna stenbrottet Ànnu ekar i den svarta diabasen. KÀllans porlande minner om hur folk kom lÄngvÀga för dess helande kraft. Och dÀr marknadsplatsens köpslÄende och svordomar blandas med allmogens skratt och sorl. Tidsmarkörer som vittnar om de mÀnniskor som en gÄng levde och verkade pÄ den plats som styrde deras vardag som fest. Till mycket en svunnen tid - men dÀr sedvÀnjor, traditioner och folktro lever kvar Ànda in i vÄra dagar.
----
Martin Hellryd, skribent med en M.Sc. Applied Cultural Analysis frÄn Lunds universitet. Projektansvarig för ledprojektet 800 Är kulturhistoria. Har tidigare utkommit med bl.a. Ultrasound - i vÀntans tider och Vandra i SkÄne.
Matz Jörgensen, skribent och kulturhistoriker. VÀlkÀnd vandringsguide och förelÀsare inom kulturhistoria. Har tidigare utkommit med bl.a. Lund pÄ Linnés tid och Hill och tidens Paris.
Magnus Bergström, formgivare och fotograf. Prisad grafisk formgivare av konst- och fotoböcker, broschyrer och kataloger m.m. för en rad kulturinstitutioner, bl.a. Malmö Opera, Kulturen i Lund, Lunds universitet.