(15)

Suomen poliittinen taloushistoria 1000-2000

audiobook


Professori Markku Kuisman kirjassa hahmottuu Suomen nousu Euroopan köyhÀstÀ reunamaasta yhdeksi maailman vauraimmista valtioista. Se osoittaa suomalaisten kiinteÀn yhteyden ja riippuvuussuhteen maailmantalouteen syntyneen jo 1000-luvun ensi vuosisadoista lÀhtien.

TalouselÀmÀ on osa kulttuuria ja sosiaalisia valtasuhteita, joita se samalla synnyttÀÀ ja suuntaa. Talous hallitsee vahvemmin kuin koskaan julkisuutta, ajatteluamme ja ilmaisutapojamme. Liikeyrityksille ominaiset perustelut ja markkinalogiikka ovat levittÀytyneet muuhun yhteiskuntaan, valtionhallinnosta kouluihin ja yliopistoista pÀivÀkoteihin. TÀstÀ nousee kirjan kantava idea, poliittinen taloushistoria. Toinen perusidea on tarkastella suomalaisten taloushistoriaa historiallisen ajan alusta alkaen, kiinteÀnÀ osana Euroopan ja maailman taloudellista ja poliittista jÀrjestelmÀÀ.

Vauhdikkain esimerkein Kuisma kuvaa mm. kuinka 1300-luvulla lÀhes koko Suomi oli palkkasoturin ottaman luoton panttina keskieurooppalaisessa pankkiiriliikkeessÀ. Ja kuinka suomalainen terva hallitsi Euroopan markkinoita ja mahdollisti johtavien merivaltojen maailmanvalloituksen. Kuisma pohtii myös mitÀ yhteistÀ on keskiajan piispa-kaupparuhtinaalla, teollistumisen alkuaikojen metsÀpatruunoilla ja nykyisten jÀttiyhtiöiden valtiailla. HÀn osoittaa kuinka pohjoiset metsÀvarat olivat luomassa perusteita modernin lehdistön, kirjallisuuden ja koululaitoksen lÀpimurrolle.

Filosofian tohtori Markku Kuisma on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori. HÀn on kirjoittanut useita kirjoja teollisuus- ja yrityshistoriasta, mm. palkitun pankkihistorian Kahlittu raha, kansallinen kapitalismi. Kansallis-Osake-Pankki 1940-1995 (2004) sekÀ teokset KylmÀ sota, kuuma öljy. Neste, Suomi ja kaksi Eurooppaa 1948-1979 (1997), Teollisuuden vuosisata 1890-1990 (1990) ja Outokumpu 1910-1985 (1985).


Narrator: Tommi Viksten
Duration: