(0)

TEMA: Frihed (Fangen fra Azkaban #4)

audiobook


Efter den hĂŠsblĂŠsende tur med Natbussen er Harry blevet installeret i Den UtĂŠtte Kedel. Her oplever Harry en hidtil uvant fĂžlelse af frihed: Han kan bevĂŠge sig frit rundt i DiagonalstrĂŠde, han kan lave lektier i fuld Ă„benhed, og han kan fortabe sig i de mange fantastiske magiske butikker, der omgiver ham. Da han tilmed forenes med Ron og Hermione, synes fĂžlelsen af frihed komplet, og derfor lĂŠser vi netop kapitlet under dette tema.

Men under den berusende fÞlelse af frihed ligger dog ogsÄ en rÊkke tegn pÄ ufrihed: Harry mÄ love at holde sig pÄ den magiske side af Den UtÊtte Kedel, han plages stadig af tanken om den mystiske sorte hund, som mÄske er et dÞdsvarsel, og han finder ud af, at den undvegne straffefange, Sirius Black, muligvis er efter ham.

EfterhÄnden som Harry forenes med hele den store Weasleyfamilie, bliver det ogsÄ tydeligt, hvordan frihed og ufrihed ogsÄ her er et tema, og vi dykker blandt andet ned i forholdet mellem Percy og tvillingerne samt forholdet mellem Molly og Arthur.

Vi kommer blandt andet omkring fÞlgende spÞrgsmÄl:

‱ Hvordan kommer Harrys fþlelse af frihed til udtryk i kapitlet?

‱ Hvordan er den monstrĂžse monsterbog et symbol pĂ„ ufrihed?

‱ Hvad fortéller Rons nyindkþbte tryllestav om ham?

Lyt med, og lad dig hvirvle ind i det magiske menageri, hvor de farvestrÄlende iscafeer kÊmper mod den underliggende fÞlelse af, at nÊste sekund truer.

Inspiration til videre lĂŠsning:

Ditlev Tamm: "Frihed" (https://denstoredanske.lex.dk/frihed)

J.K. Rowling pĂ„ Wizarding World: “Wand woods”

(https://www.wizardingworld.com/writing-by-jk-rowling/wand-woods)

J.K. Rowling pĂ„ Wizarding World: “Wand cores”

(https://www.wizardingworld.com/writing-by-jk-rowling/wand-cores)

J.K. Rowling pĂ„ Wizarding World: “Florean Fortescue”

(https://www.wizardingworld.com/writing-by-jk-rowling/florean-fortescue)

Alohomora

Var du ogsÄ vild med Harry Potter-bÞgerne, og er du klar pÄ endnu mere magi?

I ”Alohomora” lĂŠser veninderne Rikke og Marie J.K. Rowlings ikoniske troldmandsbĂžger og lĂ„ser op for den magiske verdens temaer, symboler og hemmeligheder gennem hvert kapitel.

Uanset om du er en rendyrket Hermione Granger udi magiske studier eller netop er trÄdt ind pÄ Hogwarts, er der plads til alle ved dette Gryffindor-langbord. Der bliver nÊrlÊst og nÞrdet med detaljer, og hvis du er bidt af en gal magiker, er dette podcasten for dig.

FÞlg med pÄ Facebook: Alohomora

FÞlg med pÄ Instagram: alohomorapod

Rikke Kier (f. 1985) er uddannet cand.mag i dansk og klassiske studier og arbejder med Internationale Uddannelsesprogrammer i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Hun bor i Odense, og hendes primĂŠre Hogwartskollegie er Hufflepuff.

Marie Østergaard (f. 1987) er uddannet cand.mag. i dansk og idrÊt og arbejder som lÊsevejleder og gymnasielÊrer. Hun underviser i dansk og idrÊt. Hun bor i Odense, og hendes primÊre Hogwartskollegie er Gryffindor.