(0)

Tiden och den fria viljan

E-book


»Bergson kombinerar skickligt strikt vetenskaplighet med kreativ fiktion. SprÄket Àr dessutom vackert, enkelt och smidigt och har kraft att övertyga Àven i vetenskapligt och logiskt tveksamma sammanhang.« Ola SvÀrd, BTJ

Den franske filosofen Henri Bergson hade stort inflytande pÄ författare, vetenskapsmÀn och tÀnkare under slutet av 1800-talet och första halvan av 1900-talet. Han vÀnde sig mot en Àldre filosofitradition och hÀvdade att verkligheten visserligen mÄste förstÄs vetenskapligt, men att utgÄngspunkten i kvantitativ analys fÄr oss att misskÀnna dess subjektiva dimension.

I sitt mest kÀnda verk, Tiden och den fria viljan [1889], undersöker Bergson hur »omedelbara medvetenhetsfakta« framtrÀder i det nuflöde som Àr mer grundlÀggande Àn rummet och kÀnnetecknas av kvalitativ förÀndring. MÀnniskan Àr ett slags förtÀtning av allt hon har levt, och genom att omfatta sin historia i en skapande akt kan hon uttrycka sin frihet.

Trots sin djupa skepsis mot sprÄket var Bergson en populÀr författare, ett slags intellektuell superstjÀrna med vÀrldsrykte. Han belönades med Nobelpriset i litteratur 1927.

I svensk översÀttning av Algot Ruhe, bearbetad av Jenny Sylvan, med ett nyskrivet förord av Anna Petronella Foultier, fil.dr i filosofi pÄ Stockholms universitet.

HENRI BERGSON föddes i Paris 1859. Som filosof intresserade han sig sÀrskilt för grÀnsomrÄdet mellan vetenskap och metafysik. 1914 valdes han som den första juden in i Franska akademien. Han avled 1941, enligt legenden av en förkylning som han Ädrog sig nÀr han köade för att bli registrerad som jude av ockupationsmakten, trots att Vichyregeringen velat undanta honom frÄn de nya lagarna.

»Bergsons teori om tiden som nuflöde Àr enligt min uppfattning ett av de mest betydelsefulla, om Àn oftast förbisedda, bidragen till den samtida filosofin.« Emmanuel Levinas