(0)

To verdener

audiobook & e-book


Lena er fĂždt og opvokset i Polen og uddannet som tolk. I 1956 fĂ„r hun arbejde pĂ„ en stor virksomhed i KĂžbenhavn. Her mĂžder hun Leo, der er eksportchef i virksomheden. Et halvt Ă„r efter gifter de sig. De fĂ„r to bĂžrn, en dreng og en pige. Tretten Ă„r efter – i 1969 – fĂ„r Lena meddelelse om, at hendes far i Polen er forsvundet efter at vĂŠre blevet hentet af det hemmelige politi.

En tidlig morgen vĂŠkker hun sine to bĂžrn og fortĂŠller dem, at de sammen skal rejse ned til deres mormor i Polen. Hun er alvorligt syg, fortĂŠller hun dem. Hun efterlader et brev til sin mand, hvor hun skriver, at hun er taget i sommerhus. Hun mĂ„ tĂŠnke over deres ĂŠgteskab, meddeler hun. Men den egentlige Ă„rsag til hende beslutning – grunden til at hun rejser tilbage til Polen – kender hverken han eller de to bĂžrn.

Den ene mĂ„ned gĂ„r efter den anden, og med regelmĂŠssige mellemrum tager Lena ind til KrakĂłw for at tale med en advokat og om muligt opspore hendes af uvisse Ă„rsager fĂŠngslede far. Imens gĂ„r hendes mand hjemme i KĂžbenhavn og venter pĂ„, at hans familie skal vende tilbage. To verdener er en historie om et ĂŠgteskab – eller mĂ„ske to ĂŠgteskaber – og om hvordan politisk arvegods kan gĂžre mennesker fremmede over for hinanden. Det er ogsĂ„ en fortĂŠlling om at emigrere til et andet land. Om tab og om bindinger.

ANMELDERNE SKREV

"Nina Bolts To verdener fÞjer sig til mange af tidens andre romaner om transnationale identiteter. Den tidsmÊssige placering tilfÞjer et relevant lag af samtidshistorie og giver os mulighed for at se ogsÄ Êgteskabet som en kold krig. Det helt afgÞrende og interessante er imidlertid skildringen af Lena, der pÄ den ene side kalder pÄ al vores solidaritet, nÄr hun sÞger efter sandheden om sin far, og pÄ den anden side selv optrÊder med samme magtarrogance som den uigennemskuelige stat, nÄr hun gÞr sine bÞrn fortrÊd ved at fjerne dem uden forklaring. Et meget spÊndende, flerdimensionelt kvindeportrÊt."

"...hun kan skrive en roman, sÄ man fÞler, at man lavmÊlt kommer ind under huden pÄ personerne; man fÄr en fin fornemmelse af deres grundstemninger, deres tvivlende overvejelser: Nina Bolt har psykologisk finfÞlelse."


Narrator: Malene Langborg
Duration: