(0)

Tre romaner

E-book


Marguerite Duras genombrottsroman Moderato cantabile frÄn 1958 inleds med att en kvinna mördas av sin Àlskare och dör i dennes armar. Det Àr en knivskarp och kÀnslosam berÀttelse, dÀr scener och landskap reflekterar personernas inre liv. NÀr boken kom ut sÄlde den i över en halv miljon exemplar och blev startskottet pÄ Duras riktigt breda karriÀr.

Dödssjukdomen [1982] utkom tjugofyra Är senare. Det Àr en intensiv kortroman, sÄ koncentrerad till tid och plats att lÀsaren sjÀlv tycker sig kÀnna klaustrofobin i det lilla rum dÀr dramat utspelar sig. En man betalar en kvinna för att tillbringa ett antal nÀtter med honom, men mannens övertag Àr lÄngt ifrÄn sjÀlvklart.

Av Duras sammanlagt över femtio verk hör Emily L. [1987] till de allra frÀmsta. PÄ en bar i Quillebeuf, dÀr floden Seine rinner ut i Engelska kanalen, betraktar berÀttaren och hennes Àlskare ett mystiskt, engelsktalande par, och börjar dikta ihop deras historia.

Tre romaner samlar tre av Marguerite Duras mest hyllade romaner i en volym. I översÀttning av Marianne Lindström (Moderato Cantabile), Marie Werup (Dödssjukdomen) och Britt Arenander (Emily L.).

MARGUERITE DURAS [1914-1996] föddes i Indokina av franska förÀldrar. Hennes författarskap prÀglades starkt av uppvÀxttiden, liksom av hennes engagemang i motstÄndsrörelsen under andra vÀrldskriget. Duras utgivning - som omfattade över femtio romaner och pjÀser - gör henne till en av efterkrigstidens mest betydande franska författare.