(4)

Under all denna vinter

E-book


Nominerad till BorÄs Tidnings Debutantspris!

"En strÄlande debut! En stilistiskt otroligt driven debutant! SÄ snyggt genomfört. Det hÀr Àr man inte van att se. SÄ friskt och hudlöst beskrivet att man kÀnner att det gör ont i en nÀr man lÀser. LÀs, lÀs, lÀs! Detta Àr en klar fyra."

Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

Helene har inte trÀffat sin mor pÄ lÀnge. De har ett komplicerat förhÄllande och Helene har flyttat frÄn barndomens skÀrgÄrdsmiljö till VÀsterbottens inland. DÀr bor hon tillsammans med sin pojkvÀn och lever enligt sina egna regler. Nu Àr modern pÄ vÀg för att tillbringa nÄgra dagar hos dem. Luften Àr tjock av förvÀntan och oro. Kanske kan de hitta tillbaka till varandra, kanske kan hon Àntligen acceptera Helene för den hon har blivit?

In i dotterns minutiöst uppbyggda tillvaro sveper modern med sitt sjÀlvklara ansprÄk pÄ vÀrlden, sina vÀlskrÀddade klÀder, dyra smycken, sin goda smak. Samvaron Àr pÄfrestande och Helenes försök att stÀlla saker till rÀtta blir allt mer desperata. Till slut befinner hon sig vid panikens brant. Hon mÄste fÄ andas igen, klarar inte lÀngre att befinna sig under moderns dömande blick

Under all denna vinter Àr en mörk och hypnotiskt intensiv roman om en dotter och en mor. PÄ ett sinnligt, omsorgsfullt sprÄk berÀttar Negar Naseh en historia om det vuxna barnets omöjliga lÀngtan efter bÄde nÀrhet och frigörelse, med en botten som alla kan kÀnna igen sig i.

I bokens andra del fÄr vi följa författarens arbete med romantexten. Hennes idéer vindlar fram medan hon lÀser, skriver, ratar och köpslÄr med sig sjÀlv. Arbetsdagboken bjuder pÄ en unik inblick i författarvardagen, samtidigt som den dubbelexponerar fiktionens teman.

---------------------------------------------------------------------------------

"Det Àr en bok som överrumplar. Den fyller mig med tilltro till litteraturens möjligheter och inte minst dess framtid ... Redan hÀr vill jag slÄ fast att Negar Naseh inte Àr - som klyschan brukar lyda - en lovande debutant. Hon kliver fram som en förfaren och fullt fÀrdig författare. HÀr finns ingen tvekan. Hon vet exakt vad hon skriver och hur det ska skrivas. Och varför. Romanen Àr skriven pÄ ett stramt, exakt, ordknappt sprÄk. Negar Naseh förtÀtar, fÄr varje mening att bÀra och dÀrmed drar hon sakta men obevekligt Ät ordens skruvar sÄ att meningarna börjar leva ett eget och alltmer skrÀmmande liv. Vad som imponerar Ànnu mer Àr att Negar Naseh inte nöjer sig med att begrÀnsas av den nutida alltmer förkrympta författarrollen. Hon axlar inte bara rollen som författare utan Àven som intellektuell med dess högre krav ... Det var lÀngesedan jag blev sÄ omedelbart övertygad av en debut. Den för tankarna till Carl-Henning Wijkmarks "JÀgarna pÄ Karinhall" vad avser bokens styrka och dess fullödiga och helgjutna karaktÀr.... Utan tvekan kommer "Under all denna vinter" att finna mÄnga lÀsare. Den berör pÄ djupet. Den vÄgar vara viktig och vÀsentlig. Och sjÀlv ser jag med förvÀntan fram emot Negar Nasehs nÀsta roman."

Crister Enander, Helsingborgs dagblad

" ... en lysande debut ... ett privilegium att ha fÄtt ta del av nÄgot som pÄ allvar kan berika litteraturen ... oemotstÄndliga kombination av nyfiket naiv och djupt allvarsam lÀs- och skrivart. Utan att be om ursÀkt det minsta, kliver hon in det litterÀra rummet med en bok som i varje mening Àr passionerad inför lÀsandets, skrivandets och litteraturens allvar ... Det Àr hungrigt, oförblommerat, odistanserat - ovanligt ... det Àr olustigt, fÀngslande, skrÀmmande och alldeles otroligt skickligt skildrat."

Therese Erksson, Upsala Nya Tidning

"Naseh kan annars verkligen skriva, sinnligt, smidigt, med en ren, fin ton. Det Àr en sprÄklig njutning att lÀsa hennes text ... Upplösningen blir gastkramande. Det Àr en imponerande debut."

Dan Sjögren, NorrlÀndska Socialdemokraten

"... en sÀllsynt raffinerad berÀttelse ... Naseh förenar det ofrÄnkomligt förvÀntade med det fullkomligt hÀpnadsvÀckande. Jag lÀser dessa romanens sista sidor med uppspÀrrade ögon, munnen ett gapande versalt O ... Det hÀr Àr en sÀllsynt lyckad debut ... hon har kommit för att stanna."

Björn Kohlström, Jönköpings-Posten

"Till sin roman Under all denna vinter har Negar Naseh fogat en arbetsdagbok, ett ovanligt grepp, men mycket effektfullt ... Under all denna vinter Àr en sÀrartad och mycket intressant litterÀr debut."

Christian Swalander, BorÄs Tidning

" ... det Àr inte ödsligheten i kantarellskogen som fÄr mina nerver att vibrera utan debutanten Negar Nasehs ÄterhÄllna gestaltning av Helenes panik. Jag smittas av den, andas hetsigt ... Skickligt osÀkrar författaren min lÀsning, löser upp grÀnsen mellan verklighet och fantasi."

Jenny Lindh, M-magasin

"Debutanten Negar Nasehs roman, ett laddat kammarspel pÄ temat mor dotter-relation, mÄ tyckas lika förutsÀgbar som ett lesbiskt hÄngel pÄ Biskops Arnö men Naseh överraskar genom att vÀnda pÄ perspektiven och efterÄt Àr jag förskrÀckt, förvÄnad och förtjust."

Jenny Lindh, DN

"Ett ovanligt och spÀnnande grepp som skapar ett slags samtal mellan bokens tvÄ delar - liksom mellan de bÄda texterna och lÀsaren ... Negar Naseh skriver skickligt och med psykologisk kÀnslighet fram sprickorna i hennes bild av tillvaron. ... generöst och modigt glÀntar pÄ dörren till den egna skrivarlyan."

Eva Johansson, Svenska Dagbladet

"Lika skrÀmmande svart och vacker som den vÀsterbottniska natten."

Matilda Lindwall, Fokus

"VÀlskrivna debutböcker finns det gott om, men sÀllan lÀser man en debutant med en sÄdan psykologisk skÀrpa och genomborrande - nÀrmast dissekerande - blick för relationer. en imponerande debut. Vi har fÄtt en ny författare att rÀkna med. Negar Naseh fÄngar den laddade stÀmningen och de undertryckta konflikterna med en lyhördhet som fÄr mig att hÀpna."

Ann Lingebrandt, Norrköpings tidningar

"Det Àr som att titta in i en snökula. Vackert och klaustrofobiskt pÄ samma gÄng ... Negar Naseh skriver att hon vill starta ett samtal om texten och det som finns under den och inte lÄtsas som om romaner liksom uppstod i ett tomrum. Och jag tror pÄ inbjudan och pÄ kontaktförsöket. Att det inte Àr menat som facit eller fÀlla. Det gör mig glad och vetgirig."

Victoria Greve, SR Kulturnytt

"... griper tag frÄn första stycket, varje ord kÀnns sjÀlvklart. Dialogen och sprÄket fÀrgas av det grÄtonade vinterlandskapet och blÀndar med sin lyskraft ... Negar Naseh Àr en mycket mogen debutant, sprÄkligt och stilmÀssigt enastÄende. Trots det tunga Àmnet Àr det en glÀdje att lÀsa denna bok."

Lisbeth Antonsson, Corren

"En strÄlande debut! En stilistiskt otroligt driven debutant! LÀs, lÀs, lÀs!"

Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige