(0)

Xoliba

E-book


Xoliba on tyylikÀs uusi tuttavuus perinteisten lautapelien ystÀville. Sen sÀÀnnöt ovat yksinkertaiset ja helpot oppia, mutta asemat ovat yllÀtyksellisiÀ ja haastetta riittÀÀ loppuelÀmÀksi. Pelit ovat lyhyitÀ ja nopeita mutta nokkeluudellaan tyydyttÀvÀt vaativaakin harrastajaa. Alkuasema on satunnainen: yli miljardi mahdollista avausasemaa takaa loputtoman vaihtelun ja tekee ulkoa opeteltavan avausteorian mahdottomaksi. Satunnaisuus tarkoittaa myös epÀtasapuolisuutta: toisin kuin perinteisissÀ lautapeleissÀ, peliasema voi suosia vahvasti toista osapuolta, ja siten voittoon vaaditaan taidon lisÀksi onneakin.

Myös nappuloiden siirtÀminen ja lyöminen poikkeavat totutusta. Pelaajat vaihtavat nappuloiden paikkaa tarkoituksenaan luoda kolmioita. Voittajaksi selviytyy se, joka onnistuu luomaan suurimman kolmion. MikÀli pelaajien luomat kolmiot sisÀltÀvÀt nappuloita, ne lyödÀÀn pois. Ainoastaan xolibassa pelaaja joutuu lyömÀÀn omia nappuloitaan, ja toisinaan se on vielÀpÀ erittÀin edullista. Kaksin- ja kolminpelin ohella xolibaa voi pelata myös yksin.

TÀssÀ oppaassa selitetÀÀn xoliban sÀÀnnöt lyhyesti ja selkeÀsti. Sitten kuvataan pelistrategian perusteita ja taktiikan alkeita. Lopussa on tehtÀvÀosio, jonka viisitoista tehtÀvÀÀ valaisevat pelistrategiaa ja -taktiikkaa eri puolilta.