(0)

Arme russere. Fra Sovjet-magt til mafia-magt

Livre numérique


”Russerne oplevede en frihed, som de ikke kendte før. Men hvad hjalp det alt sammen, når flertallet ikke mere havde råd til at købe de mest almindelige forbrugsvarer, og der stadig var flere års ventetid på at få en beskeden bolig. Under kommunismen var der i det mindste tryghed i ansættelsen. Folk var sikre på, at deres arbejdsplads ikke blev nedlagt, og de selv kastet ud i arbejdsløshed. Nu var der vendt op og ned på alting.”

1980’erne og 1990’erne var en skæbnetid for russerne. Landet var gået direkte fra tsartidens enevælde til et kommunistisk diktatur, men nu begyndte demokratiet at spire i det traditionelt så autokratiske land. Russernes oplevelse med demokratiet og dets frihedsrettigheder blev imidlertid ikke den fest, mange havde håbet på. ”Arme russere” fortæller om de mange følger af Sovjetunionens sammenbrud, om den voksende korruption og den russiske mafia, der fik tag om samfundet, inden det nåede at rejse sig af støvet efter kommunismen.

Bogen udkom første gang i 1995.

Peter Dalhoff-Nielsen (1924-2008) var en dansk journalist, forfatter og redaktør. Han var uddannet i slavisk filologi fra Københavns Universitet og blev i 1962 korrespondent for Danmarks Radio i Sovjetunionen og Østeuropa, hvilket han blev ved med at være helt til i 1992, da Jerntæppet var faldet. Peter Dalhoff-Nielsen har skrevet en lang række bøger om russisk, sovjetisk og østeuropæisk historie.