(1)

De försvunna böckernas bibliotek

Livre numérique


I de försvunna böckernas bibliotek är det tystare, men om du lyssnar noga kan du fortfarande uppfatta rösterna. Vår berättare är en före detta antikvariatsarbetare och förlagsredaktör; den siste läsaren av författare och verk som fallit i glömska. Minns du den franska symbolisten Aurélien de Kempff? Inte? Hur är det med Sol B. Johnson, vietnamveteranen som skrev hårdkokt om våld, hämnd och rättvisa, och den geniförklarade unge norrlänningen Jon Lundström som idoliserade honom?

I dag är ingen av dem läst; deras böcker är meddelanden som upphört att gälla. I tretton sammanlänkade berättelser söker vår berättare upprätta en rad bortglömda författarskap och tar samtidigt med oss på en vindlande resa genom litteraturens och läsandets historia.

Kristoffer Leandoer är författare, översättare och litteraturkritiker. Essäboken Mask nominerades till Augustpriset 2010 och romanen September (2013) hyllades av en enig kritikerkår.

[Leandoer] överlagrar verkligheterna, den drömda och den gråtrista. Och han gör det övertygande, han gör det bra och vackert.

Jonas Thente, Dagens Nyheter

Verket innehåller tusen underbara uppslag och texterna är fyllda till brädden av skaparlust och kreativa ingivelser. /.../ Spännvidden är som synes stor och allt håller hög klass. Det hela är både lekfullt och lärt, lika stolligt som skarpsinnigt /.../ 'De försvunna böckernas bibliotek' en vacker lovsång till litteraturen.

Dan Sjögren, Norrländska socialdemokraten

Berättarbegåvning

Mikael van Reis, Svenska Dagbladet

Tretton sprakande kapitel

Tommy Sundin, Västerbottens-kuriren

Det är smått sagolikt, faktiskt och fiktivt.

Björn Kohlström, bloggen Bernur

En rolig bok för alla aspirerande bibliofiler med en fot utanför gränsen till det vardagliga.

Elisabeth Brännström, Tidningen Kulturen