(7)

Hedvig och Max-Olov

Livre audio


"Hedvig och Max-Olov" är en förtjusande barnbok skriven av den prisbelönta svenska författaren Frida Nilsson. I denna andra bok om den gatsmarta lantisungen Hedvig, får vi följa hennes äventyr under andra skolåret. Hedvig bor på landsbygden, där det inte finns många vänner att leka med, men hennes skola är full av nya äventyr. Hedvig drömmer om att ha en egen häst, precis som Ellen i hennes klass som fick en ponny av sina föräldrar. Men istället får Hedvig en åsna som heter Max-Olov, vilket gör hennes pappa mycket stolt. "Hälften av alla barn på landet har en häst," säger han, "men vem har en egen åsna?"

Det är dock inte lätt för Hedvig att förklara för sin pappa att det enda som betyder något när man går i andra klass är att ha en häst. I skolan leker de hästar på rasterna, inte åsnor. Så Hedvig ljuger och säger att Max-Olov är hennes grannes häst, som har tre vita hästar som hon får rida när hon vill. Plötsligt blir Hedvig den mest populära flickan i klassen, och de andra barnen skulle göra vad som helst för att få följa med till grannen. Men när sanningen kommer fram, blir det känslostormar och vilda dumheter. Hedvig skriker åt Max-Olov, och nästa dag har han rymt. Hon inser då hur mycket hon saknar sitt unika husdjur.

Frida Nilsson, som debuterade 2004 med "Kråkans otroliga liftarsemester", har även skrivit andra populära barnböcker som "Apstjärnan", "Jag, Dante och miljonerna", "Jagger, Jagger" och "Ishavspirater". Hennes böcker, som ofta utspelar sig i glesbygd och skildrar föräldra-barnrelationer och vänskap med djur, har översatts till flera språk och fått flera Augustprisnomineringar. Svenska Dagbladet har hyllat hennes förmåga att med fräckhet och ömhet skildra barnens känslostormar och vilda dumheter. "Hedvig och Max-Olov" är en omsorgsfullt berättad historia som fångar barnens fantasi och visar på den starka vänskapen mellan barn och djur.

Hedvig har också en ny klasskamrat, Olle, som ser ut som en prinsessa med sitt lockiga hår och långa ögonfransar, men som visar sig vara en pojke. Detta blir pinsamt för Hedvig, särskilt eftersom Olle är väldigt snabb och utmanar hennes position som den snabbaste i klassen. Hedvig är också uttråkad under sommaren, trots att solen skiner. Hennes åsna Max-Olov är bara rolig ibland, och grannens katt springer alltid iväg när han ser henne. Men när Chubby dyker upp, förändras allt. Han har en plan för att avslöja grannen som en kattmisshandlare, vilket inte går som planerat, men Chubby har fler idéer, som att bevisa att mormor inte ska dö utan bara åka på en resa till Italien, och hur man får tillbaka Hedvigs mammas kamera från den skrämmande grannen.

Med humor och medkänsla skildrar Frida Nilsson hur hästfeber och ljugarsjuka drabbar Hedvig när hon försöker navigera skolkulturen och bli populär bland sina klasskompisar. "Hedvig och Max-Olov" är en berättelse som fångar barnens fantasi och visar på den starka vänskapen mellan barn och djur.