"Men just vid tiden för Ingrids födelse brast isoleringshöljet, avstånden och tystnaden, i vilket bygden varit invävd som i en puppa.
Världen därute hade förändrats väsentligt under de senaste decennierna, industrialismen hade slagit igenom och öppnat nya perspektiv för människorna, tillfredsställt kanske fem behov, men skapat tio nya i stället. Aptiten växte medan man åt, oron stegrades och det som kallades utveckling sköt fart; folk arbetade, producerade, tänkte och gjorde uppfinningar som trängde till att bli förverkligade. Man utnyttjade och slet ut naturtillgångarna allt fortare och fortare och krävde alltjämt flera för att få i gång alla planer och projekt som med en gång, likt tropiska blommor, slagit ut i överväldigande prakt och rikedom och nästan bedövat de arma stackare som tillfälligtvis fött dem."
Rudolf Värnlund (1900–1945) var en inlytelserik proletärförfattare samt en engagerad kritiker och samhällsdebattör. Han skildrade arbetarklassens villkor och vardag med skarp blick för sociala och psykologiska förhållanden. Förutom romaner skrev Värnlund även dramatik för Dramaten och Radioteatern. Romanen Ja och nej utkom för första gången 1926.