(0)

Kvällarna

Livre numérique


»Jag har sällan läst en bok som är så dyster, så totalt renons på positivitet, så grå, så cynisk, så fullkomligt negativ.« Godfried Bomans

Gerard Reves till stora delar självbiografiska debutroman Kvällarna är ett mästerverk i svartsynthet och väckte starka reaktioner när den kom 1947 i dag betraktas den som en modern klassiker. En del kritiker uttryckte oro över upphovsmannens psykiska hälsa, andra tog fasta på den groteska och befriande humorn som genomsyrar boken och hyllade den unge författaren som sin generations röst. Redan i manuskriptform belönades boken med Reina Prinsen Geerlings-priset.

Handlingen utspelar sig under de sista tio dagarna av år 1946. Kriget är över och vardagen har återvänt. Bokens huvudperson, Frits van Egters, är 23 år gammal och bor hemma hos sina föräldrar. Hans liv präglas av leda och meningslöshet. På dagarna jobbar han som kontorist och på kvällarna umgås han med sina vänner. Samtalen kretsar kring död och sjukdomar. När Frits betraktar omvärlden ser han fulhet och förfall: han är besatt av flintskallighet och tidens obevekliga gång. Utan att hysa några som helst illusioner försöker han ändå besvärja tillvarons hopplöshet.

KRITIKERRÖSTER

»Skön läsning för den som har tröttnat på det politiskt korrekta.«

Camilla Nilsson, Norrköpings Tidningar

»Roligt elak roman om det meningslösa i allt.«

Fabian Kastner, Svenska Dagbladet

»Ämnena handlar utan undantag om förskräckliga sjukdomar, smärtsamma lidanden och döden. I synnerhet är han fixerad vid flintskallighet, en åkomma som han tycker sig finna hos var och varannan bland vännerna. Tonen är cynisk, brutal och hjärtlös.

Samtidigt inträffar det egendomliga att tråkigheten såväl som de makabra samtalen förvandlas till grotesk komik, utan att romanen för den skull förlorar i allvar. För under ytan av det återgivna pyr en förtvivlan, sprungen ur insikten om en meningslös tillvaros egenskapslösa inferno.

Symtomatiskt nog nämns det nyss avslutade kriget blott liksom i förbifarten på ett par ställen, utan någon som helst känsloladdning. I stället gestaltar Reve krigets och efterkrigstidens känsla av desillusion och hopplöshet. Det är bland annat därför som hans roman räknas som en modern klassiker.«

Bo W Jonsson, Borås Tidning