(185)

Mitä koronapandemian jälkeen : Miten koronavirusšokki auttaa meitä nitistämään lääkkeille vastustuskykyiset superbakteerit (ja monta muuta ongelmaa)

Livres numériques et audio


"Tätä vuoden jännittävintä kirjaa lukiessa tuntuu, että alkaa oikeasti ymmärtää jotakin koronakurimuksesta." - Turun Sanomat (20.3.2021)

Antaako koronapandemia meille mahdollisuuden ratkaista suurimmat haasteemme? Onko ihmiskunnan mahdollista kääntää valtava katastrofi voitokseen?

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit uhkaavat tehdä syöpähoidoista ja leikkauksista mahdottomia. YK:n pääsihteerin raportin mukaan myös suuri osa lapsista voi pian jälleen kuolla bakteerien aiheuttamiin sairauksiin ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Koronaviruspandemian opetukset ja uudet menettelytapamme voisivat kuitenkin yhdessä auttaa meidät tilanteeseen, jossa antibioottien teho ei enää laske, vaan alkaa jälleen kasvaa.

Yhteiskunnan väliaikaisen pysähtymisen aiheuttama järkytys ja sen antama miettimisaika voi auttaa meitä myös ilmastokaaoksen torjumisessa. Pandemian jälkeinen elvytys voi saada valtiot ottamaan käyttöön kansalaispalkan ja Euroopan keskuspankin toimimaan niin kuin se olisi oikea keskuspankki.

Isomäki pohtii kirjassa myös mahdollisuutta muovata koronaviruksia miedompaan ja vähemmän vaaralliseen suuntaan. Ihminen muokkasi vuosien 1918-20 suurta influenssapandemiaa tappavammaksi, sitä itse ymmärtämättään. Vuoden 2009 sikainfluenssan aikana toimittiin päinvastaisella tavalla, ja siitä jalostui ehkä kaikkien aikojen miedoin influenssapandemia.

Risto Isomäki on tieto- ja tieteiskirjailija ja ympäristöaktivisti, joka on ollut neljänkymmenen vuoden ajan mukana tarttuvien tautien torjuntaan globaalissa etelässä liittyvissä hankkeissa. Isomäki on viime ajat keskittynyt erityisesti ilmansaasteiden vähentämiseen, mutta hän osallistui aiemmin viidentoista vuoden ajan maapallon edellisen todella suuren pandemian eli HIV/AIDS:in torjuntaan.

Kirja on saatavana ainoastaan e- ja äänikirjana.


Narration : Juhani Rajalin

Durée :