(0)

Nexus : Tietoverkkojen lyhyt historia

Livres numériques et audio


Kuinka tieto yhdisti ihmiset?

Sapiens-kirjallaan tunnetuksi tullut Yuval Noah Harari tarkastelee uutuuskirjassaan Nexus – Tietoverkkojen lyhyt historia, miten informaation virta on rakentanut ja tuhonnut maailmaamme.

Viime 100 000 vuoden ajan me sapiensit olemme koonneet itsellemme huikeasti vaikutusvaltaa. Mutta kaikista keksinnöistämme, löydöistämme ja valloituksistamme huolimatta meitä uhkaavat suuret vaarat: maailma on ekologisen romahduksen partaalla, poliittiset jännitteet kasvavat ja väärää tietoa on kaikkialla. Lisäksi syöksymme suin päin tekoälyn aikakauteen – tuntemattomaan tietoverkkoon, joka saattaa hävittää lajimme. Miksi olemme niin itsetuhoisia kaikista saavuttamistamme edistysaskelista huolimatta?

Menestyskirjailija Yuval Noah Hararin Nexus tarkastelee ihmiskunnan pitkää historiaa ja pohtii, miten tiedon virta on tuonut meidät tähän pisteeseen. Teos vie meidät kivikaudelta Raamatun kanonisointiin, painotekniikan keksimiseen, joukkoviestinnän kehittymiseen ja populismin viimeaikaiseen nousuun. Se käsittelee myös pian kohtaamiamme ajankohtaisia valintoja, kun ei-inhimillinen äly uhkaa olemassaoloamme.

Tieto ei ole totuuden raaka-ainetta eikä pelkkä ase. Nexus etsii toiveikasta keskitietä näiden ääripäiden välillä ja pyrkii samalla löytämään yhteisen ihmisyytemme uudelleen.

Yuval Noah Harari (s. 1976) väitteli historian tohtoriksi Oxfordissa. Hän asuu aviomiehensä kanssa Tel Avivin lähistöllä, opettaa historiaa Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa ja kiertää luennoimassa kaikkialla maailmassa. Aiemmat teokset Sapiens, Homo deus ja 21 oppituntia maailman tilasta ovat olleet kansainvälisiä menestyksiä, ja ne on julkaistu jo lähes 40 kielellä ympäri maailmaa.