Den anden diagnose – den, der fik mor til at gå amok – fik han sidste år. Han lider af cystisk fibrose. Det er noget med lungerne, der er for svage. Hverdag blev til hver dag, og normalitet blev til en daglig bøn, om at det ikke var i dag, hans bryst bukkede under. For er det svært nu, så kan jeg slet ikke forestille mig, hvordan mor vil blive, når hver dag bliver til den dag. Den dag han ikke er her mere.
Niklas går i 1.g, men han har sat sit liv – inkl kærligheden – på standby. Hans lillebror er multihandicappet og lider af cystisk fibrose, der truer med at tage livet af ham. Niklas bor alene sammen med lillebroren Storm og deres mor, der har svært ved at magte hele situationen. Niklas er derfor nødt til at bruge hovedparten af sin tid på at passe broren og huset. Hverdag er blevet til hver dag med det samme ansvar og den samme uundgåelige, truende fremtid. Lige indtil en fest, hvor Niklas møder pigen Liva, der både taler lige ud af posen og som forstår Niklas, og som ikke uden videre vil lade Niklas sætte deres spirende følelser for hinanden på standby.
Standby er en ungdomsroman om at leve med kronisk sygdom tæt på livet, om i en ung alder at leve op til et voldsomt ansvar, som ens venner kan have svært ved at forstå. Men det er også en roman om kærlighed og venskab, og om at lære at lytte til både sig selv og andre.
Bjarke Schjødt Larsen (født 1985) debuterede i 2014 med billedromanen City Surfer og har sidenhen udgivet flere bøger for børn og unge. Han er uddannet fra Forfatterskolen for børnelitteratur og er cand.mag. i dansk. I dag skriver Bjarke bøger, laver skriveworkshops og holder foredrag om sit forfatterskab på skoler og biblioteker. Han står bag hjemmesiden www.skrivekrampe.dk, hvor unge forfatterspirer kan lære mere om livet som forfatter, og hvordan man bliver bedre til at skrive.
Standby er hans første realistiske ungdomsroman, og den bygger på personlige oplevelser i arbejdet med udviklingshæmmede og handicappede.