(0)

Viltteri ja Mallu

Livre numérique


Naurattavia ja itkettäviä, syvästi ymmärtäviä ja lämminhenkisiä kertomuksia trasselirakastaja Viltteristä ja jokamiehen lyyli Mallusta.

Kun sanaseppo Viltterin vippaskonstit eivät tehoa, käy päänuppiaan ja naisen aseitaan tehokkaasti käyttävä Mallu taistoon. Silloin saavat kyytiä niin velkojat, häätäjät, byrokratian palvojat, oman suvun haaskalinnut kuin kaikenlaiset muutkin turhantärkeilijät.

Joni Skiftesvik, suomalaisen novellin ihmemies, kuvaa pohjoisen Suomen elämäntaiteilijoiden, värikylläisten persoonien, uskaltajien ja oivaltajien elämää tarkasti ja lämpimästi.

Viltteri ja Mallu -kokoelma sisältää kymmenen novellia: "Vanha mies", "Näprääjä", "Katsastus", "Vainajan veli", "Jouluksi kotiin", "Pisnesmies", "Kirje Ruotsiin", "Hometta", Äiti ja Hilduri" ja "Singer-ukko".

Matti Ijäs ohjasi vuonna 1987 "Katsastuksesta" nykyään jo kulttimainetta nauttivan, samannimisen tv-elokuvan.

Joni Skiftesvik (s. 1948) on julkaissut tuotteliaasti novelleja, romaaneja, elämäkertoja ja tietokirjoja. Esikoisteos, novellikokoelma Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja (1983) voitti J. H. Erkon palkinnon. Sen jälkeen hänet on palkittu useasti. Kolmesti hän on ollut Finlandia-ehdokkaana ja Pro Finlandia -mitalin hän sai 2005. Vuonna 2016 hän sai Runeberg-palkinnon omaelämäkerrallisesta romaanistaan Valkoinen Toyota vei vaimoni.

Skiftesvik on kirjoittanut myös näytelmiä, kuunnelmia ja käsikirjoituksia elokuviin, joista kulttielokuva Katsastus (1988) on tunnetuimpia. Hänen kerronnalleen on ominaista napakka dialogi, iskevät sanonnat ja elokuvalliset leikkaukset, aiheista läheisimpiä ovat lähihistoria, merenkulku sekä isän ja lapsen välinen suhde. Hän kuvaa tavallisia ihmisiä lämpimän humoristisesti ja myötäeläen.