Tarina ensimmäisen suomalaisjoukkueen purjehduksesta maailman ympäri.
Kahden vuoden intensiivisen valmistautumisen jälkeen suomalaismiehistö on vihdoin valmiina aloittamaan kilpapurjehduksensa maailman ympäri. Edessä häämöttää 8 kuukauden purjehdus osana Whitbread-kisaa (nyk. Ocean Race), joka vaatii täydellistä keskittymistä ja työpanosta miehistön jokaiselta jäseneltä. Meri voi olla suotuisa liittolainen, mutta sitäkin pelottavampi vihollinen. Entä miten käy yhteishengen, kun maata ei näy ja miehistön todelliset luonteet puskevat esiin?
158 vuorokautta on tositapahtumiin perustuva romaani, joka syntyi Alpo Ruuthin ja purjehtija Bernt ”Jaffa” Hartwallin ystävyyden seurauksena. Hartwallin matkapäiväkirjat Whitbread-purjehduksesta 80-luvun alusta inspiroivat Ruuthia kuvaamaan merielämää sellaisena kuin se on – toisinaan arkipäiväisenä ja yksitoikkoisena, toisinaan jännittävänä ja hurjana. Romaanin näyttämönä toimii ahdas vene, jossa jokainen solmu on taisteluvoitto keskellä arvaamatonta merta.
Alpo Ruuth (1943–2002) oli helsinkiläinen kirjailija. Ruuthin teokset käsittelivät usein yhteiskunnallisia teemoja sekä Kallion ja Sörnäisten kaupunginosia asukkaineen. Ruuthin mukaan on nimetty polku Sörnäisissä, ja hänelle myönnettiin urallaan useita palkintoja. Ruuth on saanut Valtion kirjallisuuspalkinnon vuosina 1970, 1975, 1980 ja 1982, Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon vuonna 1974 ja Suomi-palkinnon 1998.