(0)

Amerika

E-book


"De kommer snart att hitta mig. De fÄr inte hitta mig! Vad i helvete har jag med detta krig att göra?! Jag reste hit för att slippa exercisen och allt annat jÀvulskap, för att slippa allt det gamla, som kommenderade mig."

Året Ă€r 1917, i kulmen av första vĂ€rldskriget. Lars som Ă€r huvudpersonen i den föregĂ„ende romanen har Ă€ntligen hittat sin plats i det nya hemlandet. Han har hunnit gifta sig och lever ett lugnt och tĂ€mligen tryggt liv. Desto sĂ€mre gĂ„r det för den unge Knut, Lars nyanlĂ€nda kusin frĂ„n VĂ€rmland.

Knuts vistelse i det nya hemlandet Amerika kantas med konflikter och orolighet redan frÄn början, nÄgot som sÀtts pÄ sin spets nÀr han blir inkallad i den amerikanska armén. Knut förvÀntas inte bara sympatisera med utan Àven slÄss för den amerikanska sidan, ett folk som tills nyligen var honom frÀmmande.

Ska han ingÄ gemenskapen av amerikansk patriotism med tillhörande krigsbenÀgenhet eller vidhÄlla den pacifistiska socialism han sjÀlv var fostrad i som svensk? Hur ska han kunna navigera sina kÀnslor nÀr de Àr sÄ prÀglade av den ambivalens han kÀnner som bÄde svensk och nybliven amerikan? Sviker han bandet till sitt gamla hemland om han ger sig hÀn det nya?

"Amerika" Àr andra delen i Walter Dicksons Amerikasvit och fortsÀttning pÄ hans tidigare emigrantskildring "Carmania".

Walter Dickson [1916–1990] var en svensk roman- och novellförfattare, född i USA, senare bosatt i Falkenberg. Hans emigrationsskildringar har jĂ€mförts med Vilhelm Mobergs och Artur Lundkvist ska ha sagt "att medan Moberg Ă€r realismens skildrare av emigrantlivets stora skeende, skapar Walter Dickson den inre upplevelsens realism". Dickson gör ett betydligt litterĂ€rt avtryck med sin kreativt förtroliga berĂ€ttarstil.