(5)

Antingen eller

E-book


"Djupet i Antingen eller ligger i de mÄnga lagren av filosofiska inslag, litteraturvetenskap och intertextualitet, humor, historia och mycket mer. Boken Àr full av kritik och hyllningar till litteratur. ... översÀttningen av Maria Lundgren fÄngar Batumans sprÄkliga nyanser och Selins ungdomliga naivitet pÄ ett utmÀrkt sÀtt."

- 5 av 5, BTJ

Selin har klarat sig igenom första Äret pÄ Harvard och genomlevt en mÀrklig email-romans med den ungerska matematikern Ivan som skakat om henne pÄ djupet. Deras förbindelse var dunkel och Selin Àr fortsatt förvirrad. Vad var det som hÀnde, eller inte hÀnde? Och hur ska man egentligen leva? Att vara student Àr pÄ ett sÀtt att lösa mysterier, och ledtrÄdarna finns i böckerna.

NĂ€r Selin en dag snubblar över Kierkegaards Antingen-eller, och lĂ€ser: ”AlltsĂ„ lever man estetiskt eller sĂ„ lever man etiskt” börjar hennes hjĂ€rta banka. Det Ă€r ju hon och Svetlana! Den ĂŒbersmarta bĂ€stisen talar gĂ€rna om historia och tradition medan Selin sjĂ€lv dras till det estetiska livet: en serie fristĂ„ende Ă€ventyr, erfarenheter som skulle gĂ„ att omvandla till litteratur. Hon vill bli författare.

Antingen eller Àr den hisnande roliga skildringen av hur hon tar sig framÄt: det handlar om musik, sex, vÀnskap, att resa, om lÀsning och litteratur. Det Àr omöjligt att inte charmas av den aviga, cerebrala Selin och de pinsamheter hon hamnar i. I klassikerna, ja i alla böcker egentligen, blir en kvinnas liv en berÀttelse först nÀr en man gör entré. Och i livet? Hur ska Selin lösa det mysteriet?

Enormt imponerande
 en sjukt rolig uppföljare till den Pulitzerprisnominerade Idioten 
 ’ Jag menade att humorlöshet Ă€r sjĂ€lva kĂ€rnan i dumhet’, tĂ€nker Selin och enligt det sĂ€ttet att mĂ€ta Ă€r Selin ett geni, som Ă„terger mĂ€nsklig dĂ„rskap nĂ€r den Ă€r som allra mest fĂ€rgstark, pĂ„ grĂ€nsen till surrealistisk.

Vogue