(10)

Appelsiinilehto

audiobook & e-book


Suomalainen erityissairaanhoitaja Sini matkustaa Palestiinaan koulutustehtÀviin. Työmatka saa yllÀttÀvÀn kÀÀnteen, kun Gazassa puhkeaa jÀlleen kriisi. Suomessa Sinin liikkeitÀ seuraa jÀnnittyneenÀ hÀnen ystÀvÀnsÀ, Palestiinan pakolainen Fuad.

Appelsiinilehdossa risteÀvÀt Sinin ja Fuadin, vaiheet ja valinnat Suomessa ja Palestiinassa mutta myös Beirutissa vuonna 1982. Toisiaan vielÀ silloin tuntematta molemmat kokivat Libanonin sodan.

Sini on Gazassa voimiensa ÀÀrirajoilla ja menneisyyden aaveet vainoavat hÀntÀ entistÀ pahemmin. Kun kipulÀÀkkeet loppuvat, hÀn yrittÀÀ lievittÀÀ potilaittensa tuskaa ikiaikaisin keinoin, millÀ on arvaamattomat seuraukset.

Vai onko kaikki vain epÀtoivoisten ihmisten toivetta, ettÀ tapahtuisi jokin ihme, joka lopettaisi vÀkivallan kierteen?

Lopulta toteutuu myös Fuadin pitkÀaikainen haave matkustaa ensi kerran maahan, josta hÀn pakeni vauvaikÀisenÀ ÀitinsÀ sylissÀ. Myös hÀn joutuu vÀistÀmÀttÀ kohtaamaan menneisyyden, sukunsa historian ja oman nykyisyytensÀ kaksinkertaisena pakolaisena Suomessa.

Marjut Helmisen esikoisromaani vie konfliktialueelle, joka jĂ€ttÀÀ harvat kylmiksi. JĂ€nnittĂ€vĂ€ ja nĂ€kökulmaltaan tuore kertomus sukeltaa arkeen sodan oloissa, pakolaisuuteen, haluun auttaa ja autetun tuntoihin. Se kertoo ihmisten kyvystĂ€ selviytyĂ€, antaa anteeksi − ja joskus jopa parantua.

Marjut Helminen (s. 1948) on HelsingissÀ asuva toimittaja. HÀn on erikoistunut ihmisoikeuksiin, kehitysyhteistyöhön ja sosiaalipolitiikkaan. Helminen on seurannut elÀmÀÀ Palestiinassa lÀhempÀÀ ja kauempaa vuosikausien ajan. Toimittajan työ on vienyt hÀnet moniin sellaisiin paikkoihin, jotka ovat turistien ulottumattomissa ja monesti myös median uutisoinnin katveissa. HÀn on kertonut tapaamistaan ihmisistÀ muun muassa radioÀÀnidokumenteissaan.


Narrator: Hanna Saari

Duration: