"En mycket viktig bok." Dala-Demokraten
"En pamflett som strider för de som inte själva kan föra sin talan." Västerbottens-Kuriren
"var som om jag läste om hela mitt eget yrkesliv. Jag kände igen precis ALLT. /…/ Jag tänkte länge att jag borde skriva själv, men nu behöver jag inte tänka mer på det.” Tuula Wallsten, Pykiater, tidigare chefläkare Region Västmanland.
Det är en lika frustrerande som angelägen bok Fredriksson och Moberg skrivit som kommer att leda till ett fördjupat samtal om vad psykiatrisk behandling är och bör vara.” Sydsvenskan
"Ett långt och indignerat debattinlägg till försvar för samhällets mest utsatta ovh värnlösa." Svenska Dagbladet
"En viktig bok för beslutsfattare, personal och patienter." Miljömagasinet
För 25 år sedan genomfördes psykiatrireformen. Ett av huvudsyftena var att ge de svårast sjuka en bättre tillvaro. De stora mentalsjukhusen skulle stängas, de sjuka skulle rehabiliteras och bli en del av samhället. Tanken var god. Men ingen visste hur det nya skulle åstadkommas i praktiken. En kombination av ekonomisk åtstramning och kunskapsbrist på alla nivåer gjorde att många i stället hamnade i ett vakuum av kommunal resursbrist.
De omöjliga är en liten grupp. De allra mest utsatta av dem finns fortfarande på institutioner utan insyn. Deras röster är svaga och varken de själva eller deras sociala nätverk kan förändra situationen. Hur kunde det bli så här?
Anna Fredriksson och Åsa Moberg berättar vad som skett under åren efter psykiatrireformen. Hur kommer det sig att så många brister finns kvar? Hur ska det bli bättre i framtiden?
De omöjliga är en stridsskrift om de mest utsatta. Hur ska de få de möjligheter som psykiatrireformen syftade till?
"Den är viktig i kampen för att skapa bättre levnadsvillkor för en av de mest utsatta grupperna i vårt samhälle." BTJ
"En pamflett som strider för de som inte själva kan föra sin talan." Västerbottens-Kuriren