(0)

De psykiske spaltninger

E-book


"Det er endnu den dag i dag lige sÄ umuligt at opstille en almindelig definition pÄ det syge sjÊleliv som pÄ hin udmÊrkede franske psykiatrikers tid, hvad enten nu grunden er at sÞge i selve kendsgerningernes natur: at det syge sjÊleliv overhovedet ikke ud fra et enkelt synspunkt kan skelnes fra det sunde og derved blive genstand for en enkel og entydig bestemmelse, eller grunden mÄ tilskrives manglende kendskab til det normale sjÊlelivs funktioner i det hele og specielt til de forstyrrelser, som i visse tilfÊlde kan optrÊde i disse funktioner og i deres sammenspil."

Filosof og forfatter Kort K. Kortsen kaster et kritisk blik pÄ sin samtids syn pÄ psykiske lidelser. I bogen argumenterer han blandt andet for, at grÊnsen mellem det syge og det raske sind af mange Ärsager er umulig at trÊkke skarpt op, da menneskesindet er sÄ uendeligt kompliceret.

Bogen, der oprindeligt er udgivet i 1916, giver et spÊndende indblik i synet pÄ psykisk sygdom og sÄkaldt normalitet i starten af det tyvende Ärhundrede.

Kort Kristian Kortsen (1882-1939) var en dansk filosof, journalist og forfatter, der skrev en lang rÊkke bÞger om emner som filosofi og psykisk sygdom. Han blev den fÞrste professor ved Aarhus Universitet, da han i 1928 opnÄede sit professorat i filosofi, og havde op til da blandt andet vÊre lektor i dansk ved universitetet i Reykjavik og undervist pÄ en rÊkke skoler rundt om i Danmark.