1994 Àr Josefin Olevik 17 Är och skriver brev till sig sjÀlv. Posten lÀgger det pÄ vÀnt, 20 Är senare kommer det fram. Nu, som 37-Äring lÀser hon:
"Jag tror pÄ en sak: kÀrleken. Att bli Àlskad. Jag har Ànnu inte upplevt det och har svÄrt att tÀnka mig att jag nÄgonsin kommer att fÄ uppleva det. NÀr jag lÀser detta brev hoppas jag att jag Àr nöjd om jag har en familj och att jag Àr Àlskad och Àlskar min man."
Det mesta slÄr in. Hon Àr Àlskad, hon har en familj men hon har ingen man. Det blir utgÄngspunkten för hennes mycket personliga reportage om hur denna familj blev till, och hur mÄnga andra familjer, av alla de olika slag, blir till, och har blivit till. Hon drar en drastisk slutsats: »jag Àr lyckligt gift med staten«. Det Àr staten som gjort och gör det möjligt för de nya familjerna att existera. Den kvinna som valt att skaffa barn utan far diskrimineras inte lÀngre av staten och frÄn den 1 april 2016 fÄr hon ocksÄ rÀtt till assisterad befruktning hÀr i Sverige.
Men staten vet inte hur det kÀnns. Vad sÀger barnen? Vad sÀger morfar? Vad blir det av mannen? Ingen verkar ha nÄgot emot att familjen befrias, men betyder det ocksÄ lycka?
Josefin Olevik berÀttar om barnlÀngtan, om anonym befruktning, om dem som befruktar anonymt och om sitt eget barns undran.
Josefin Olevik Àr journalist och bor i Stockholm. Hon debuterade 2009 som författare med "Campingland: en berÀttelse om flintastek, flukthÄl och förtÀltsromantik."