(0)

Efterlyses: demokrati. Et essay af Martin Elmer

E-book


"I debatten om EU’s demokratiske underskud mangler et spĂžrgsmĂ„lstegn ved det europĂŠiske samarbejdes forudsĂŠtning og tradition for demokrati, da fĂŠllesskabets grundlov ikke blev til ved en demokratisk beslutning og derfor heller ikke er hverken juridisk eller politisk forpligtet i denne henseende.

Ordet demokrati forekommer lige sÄ lidt i businessmanifestet Romtraktaten som i den danske grundlov. Formentlig er demokrati ikke fastslÄet som overordnet princip i nogen europÊisk forfatning. Derfor mÄ EU-problemet anskues i sammenhÊng med medlemslandenes eget demokratiske underskud."

I sit essay fra 2004 stiller Martin Elmer skarpt pÄ en lang rÊkke demokratiske problemer i Danmark og EU. Han sÊtter spÞrgsmÄlstegn ved, hvor meget ytringsfrihed vi reelt har, hvordan demokratiet fungerer i dansk og og europÊisk sammenhÊng og de menneskerettighedskrÊnkelser, der er nemme at overse, men som ikke desto mindre finder sted.

Robert Cecil Martin Elmer Berg (1930-2008) var en dansk forfatter, der bÄde skrev under navnet Martin Elmer og Robert C. Berg. Han var oprindeligt uddannet journalist, men debuterede allerede i 1949 som forfatter, hvilket blev hans levevej i mange Är. Han skrev bÄde bÞrne- og voksenbÞger samt artikler om samfundsforhold. Robert C. Berg var homoseksuel, hvilket han skrev om i fagbÞger og artikler. I lÞbet af sin over 50 Är lange karriere udgav han et vÊld af romaner, fagbÞger og artikler, som skaffede ham stor anerkendelse og popularitet.