(0)

En kritisk tid

E-book


Tiden er kritisk for den mand, vi mÞder i Jakob Hansens roman. Kritisk, fordi han har gjort sin elskerinde gravid, og fordi hun pÄ grund af sin spidsborgerlige familie ikke tÞr fÄ barnet. Selvmord synes efterhÄnden den eneste udvej, og i stedet for at forsÞge at tale hende fra det, prÞver hendes elsker at overtale hende til det.

Jakob Hansen skriver sig ind i den samme tradition, som blomstrede hos Nietzsche og Kierkegaard, nÄr han prÊsenterer os for sin forfÞrende, overlegne, intellektuelle hovedperson, der diskuterer begrebet moral med sig selv, skÞnt han i virkeligheden ikke forstÄr, hvad det gÄr ud pÄ.

Jakob Hansen (1868-1909) er en dansk forfatter fra omkring Ärhundredeskiftet, der ofte er blevet overset i dansk litteraturhistorie. Ligesom barndomsvennen og forfatterkollegaen Martin Andersen NexÞ, var Jakob Hansen med til at bringe fortÊllinger fra det folkelige Danmark ind pÄ den litterÊre scene, og han bidrog herved til at ruske op i et Ändsliv, der i mange Är havde vÊret formet indenfor de kÞbenhavnske volde.