(0)

Feberkurva

E-book


»Friedrich Glauser mÄste utan tvekan betraktas som en av vÄr tids stora detektivförfattare.«

Per Landin, Dagens Nyheter

* * *

»Skuggor i tiden, skuggor i rummet «

Överkonstapel Studer firar nyĂ„ret 1933 i Paris och dras snart in i en mördarjakt som kommer att sĂ€tta hans förstĂ„nd pĂ„ hĂ„rda prov. Är detta Det stora fallet, som varje kriminalpolis drömmer om? Eller bedriver okĂ€nda makter ett gĂ€ckande spel med sĂ€rlingen frĂ„n kantonpolisen i Bern?

En klĂ€rvoajant frĂ€mlingslegionĂ€r, en gĂ„tfull feberkurva, en gudsförgĂ€ten militĂ€rpostering i Marockos öken
 I överkonstapel Studers andra fall Ă€r ingenting vad det synes vara. Och vad vore vĂ€rlden utan »imponderabilierna«, de ovĂ€gbara tingen, som till slut fĂ€ller avgörandet?

Det var inte mycket som tydde pĂ„ att Friedrich Glauser skulle fĂ„ ett deckarpris uppkallat efter sig eller en gata i ZĂŒrich. Medan han levde var det psykiatrikerna, Ă„klagarna och förmyndaren som gjorde ansprĂ„k pĂ„ att beskriva morfinisten, smĂ„tjuven och författaren Friedrich Glauser (1896–1938). Med en serie kriminalromaner frĂ„n andra hĂ€lften av 1930-talet gjorde schweizaren slutligen succĂ©, men det var redan sent i hans korta liv.

PRESSRÖSTER

»Det som gör schweizaren Friedrich Glauser (1896–1938) till en sĂ„dan spĂ€nnande författare Ă€r inte den omtumlande biografin, som innehĂ„ller all dramatik man kan önska sig, nej, det Ă€r i stĂ€llet den inre osĂ€kerhet som vibrerar mellan prosaraderna – kĂ€nslan av att allt Ă€r möjligt, men ocksĂ„ att sjĂ€lva det existentiella spelet Ă€r bĂ„de grymt och orĂ€ttvist. Det Ă€r texten som lockar mig, inte mĂ€nniskan bakom - inte i det hĂ€r fallet. Det Ă€r svĂ„rt att inte tjusas av romanernas miljöskildringar, av personer som balanserar mellan karikatyr och levande portrĂ€tt. Glauser Ă€r en komplex författare, mĂ„ngskiftande. Och bokförlaget Ersatz gör en kulturgĂ€rning nĂ€r de nu presenterar författarskapet pĂ„ svenska.«

Kristian Lundberg, NorrköpingsTidningar

»Studer Ă€r en kriminalare som det Ă€r lĂ€tt Ă€r att tycka om. Bakom den vresiga ytan döljer sig ett obĂ€ndigt rĂ€ttvisepatos och en djup medkĂ€nsla med allt som Ă€r ensamt och sönder. Inte bara trashankar, ungdomsligister och trötta legionĂ€rer. En av de finaste passagerna i ”Feberkurva” Ă€r faktiskt nĂ€r Studer tvingas ta farvĂ€l av sin gamla uttjĂ€nta kappsĂ€ck.«

Fabian Kastner, Svenska Dagbladet