(1)

Film, frygt og propaganda

audiobook


Det celebre stjernepar Shin Sang-Ok og Choi Eun-Hee var forsidestof i efterkrigstidens Sydkorea. Forelskelsen, Ìgteskabet og skilsmissen mellem den store filminstruktør og den smukke skuespillerinde var en god historie, og hele befolkningen lÌste med.

Det gjorde Kim Jong-Il ogsü i Nordkorea. Som landets propagandaminister var den kommende diktator besat af store melodramaer - og han var overbevist om, at den kommunistiske propagandakamp skulle vindes gennem det sydkoreanske stjernepar. I 1978 fik han derfor det hemmelige politi til at kidnappe instruktøren og skuespillerinden.

I fem ür levede parret i fangenskab - hun indespÌrret i en luksuslejlighed, han i politisk torturfÌngsel, fordi han nÌgtede at lave propagandafilm. Da styret endelig fik instruktøren knÌkkede, blev parret forenet i et kÌmpestort, iscenesat tvangsbryllup. Nu havde Kim Jong-Il füet genskabt stjerneparret, og kameraerne var klar til at rulle. De følgende tre ür optog parret under tvang propagandafilm for diktaturet - blandt andet en kommunistisk genindspilning af Godzilla. Imens planlagde de i dybeste hemmelighed deres flugt fra verdens mest lukkede land.

Gennem omfattende research fortÌller Paul Fischer den vanvittige historie om Kim Jong-Ils spektakulÌre kidnapning. Som lÌser følger man tÌt parret, der vügnede op til deres livs mareridt - og som sammen mütte planlÌgge en livsfarlig flugt.

Paul Fischer er dokumentarfilminstruktør og journalist. Han har skrevet en rÌkke artikler om Nordkorea til bl.a. Los Angeles Times og New York Times. "Film, frygt og propaganda "er hans første bog.

ANMELDERNE SKREV

"Det er en utrolig og medrivende historie, lige til et filmmanuskript (...) Igennem denne spÌndende og uhyggelige fortÌlling om to mennesker, der bliver kastebold i en politisk konflikt, für man et helt enestüende billede af det lukkede nordkoreanske samfund (...) Og man lÌgger ikke bogen vÌk, før sidste side er vendt."

- 5 hjerter, Politiken

"Ny amerikansk bog folder hele den hysteriske historie ud - og den er en sand thriller (...) Paul Fischer beskriver det, sĂĽ lĂŚseren sidder med hjertet i halsen."

- Filmmagasinet Ekko


Narrator: Jesper Bøllehuus
Duration: