Deklarationen om mÀnniskans och medborgarens rÀttigheter antogs 1789 under franska revolutionen. Den gÀllde dock bara mÀnnen. Kvinnorna lÀmnades fortsatt ofria.
Olympe de Gouges, ung Ànka och ensamstÄende mamma, sjÀlvlÀrd författare, dramatiker och debattör var mÀkta upprörd över denna orÀttvisa. Hon skickade 1791 in ett kompletterande förslag till Frankrikes nationalförsamling: Deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rÀttigheter.
Olympe de Gouges engagemang under franska revolutionen Àr enastÄende. Hon skrev pjÀser, romaner, essÀer och mÀngder av politiska pamfletter. Hon fanns med i upplysningens innersta krets. Hon var pionjÀr som feminist, antirasist och antivÄldsaktivist.
I över tvÄhundra Är har hon varit marginaliserad i historieskrivningen. AvfÀrdad av sina vedersakare som en omoralisk kurtisan och knÀpp.
Men vem var hon egentligen? Vad gjorde hon för avtryck i denna Europas numera mytomspunna borgerliga revolution? Hur pÄverkade hon andra kvinnors engagemang under den hÀr tiden?
Gunilla Thorgren, sjÀlv en feministisk pionjÀr med bakgrund i Grupp 8, berÀttar om en kvinna som pÄ flera sÀtt pÄminner om 1970-talets feminister. En idealistiskt driven och totalt orÀdd kvinna som var lÄngt före sin tid och drevs av en övertygelse som kostade henne livet.
Den 3 november 1793 giljotinerades Olympe de Gouges, som första kvinna efter drottningen Marie-Antoinette, pĂ„ Place de la Revolution i Paris. Innan bilan föll ropade hon: âMin röst kommer at höras frĂ„n djupet av min gravâ.
Tack vare Franska revolutionens rebellfÄr vi nu ocksÄ höra hennes röst.