(0)

Frihed - lighed

E-book


Franskmanden Alexis de Tocqueville er den tÊnker, som allertydeligst har gjort opmÊrksom pÄ de mulige konsekvenser for menneskets frihed, som filosoffen Jean Jacques Rousseaus ideer om demokrati og folkeviljens suverÊnitet ville kunne fÄ. Tocqueville minder folk om, at politisk og Ändelig frihed ikke kan sikres, men bestandigt mÄ tilkÊmpes, fordi netop denne frihed gÞr mennesket i stand til at skabe sin egen undergang.

I "Frihed - Lighed" har Ingeborg Buhl samlet og oversat nogle af Tocquevilles vÊsenligste tekster fra vÊrkerne "La démocratie en Amérique", "L'ancien régime et la révolution" og "Souvenirs". SÊrligt "Demokrati i Amerika" er et banebrydende og klassisk vÊrk inden for den politiske filosofi, hvor netop forholdet mellem frihed og lighed bliver diskuteret, og det har siden sin udgivelse i 1835-1840 bevaret sin relevans for analyse af politik, samfundsstrukturer og -idealer.

Alexis de Tocqueville (1805-1859) var en fransk diplomat, historiker, politisk teoretiker og politiker. Han var en Ă„rrĂŠkke udenrigsminister i Frankrig, og han betragtes af mange som den fĂžrste moderne samfundsforsker. SĂŠrligt hans vĂŠrk "Demokratiet i Amerika" ses som et pionerarbejde inden for sociologi og statskundskab.