(0)

Greklands moderna historia

E-book


Sedan antikens dagar har Grekland pÄverkat den vÀsterlÀndska kulturen och Àr Àn idag ett land som mÄnga har en relation till. Maten, kulturen och klimatet lockar hundratusentals svenska turister varje Är, men lÄngt ifrÄn alla kÀnner till historien som format det grekiska folkets verklighet.

Ända sedan grundandet av den grekiska nationalstaten pĂ„ 1830-talet har landet prĂ€glats av dramatiska konflikter: folkmord, diktaturer, inbördeskrig och militĂ€rkupper. Under 1940-talet ockuperades landet av Nazityskland, en ockupation som sĂ„ smĂ„ningom skulle övergĂ„ i splittring och inbördeskrig. PĂ„ tvĂ„hundra Ă„r har det grekiska folket varit med om det mesta. Parallellt med dramatiken har landet genomgĂ„tt en mödosam resa till en modern europeisk nation. Samtidigt har arvet frĂ„n Osmanska riket levt kvar och prĂ€glar fortfarande den grekiska mat- och kulturtraditionen.

Journalisten Antonios Antoniadis, med rötter i Grekland, ger i sin nya bok en detaljerad och samtidigt lÀttillgÀnglig bild av det moderna Greklands historia - en översikt som Àr den första i sitt slag pÄ svenska.